Jubilarni 50. ZILIK uz veliku izložbu fundusa

Od 22. do 26. siječnja u Karlovcu će se održati jubilarni 50. ZILIK (Zimska likovna kolonija) u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor”, a u suradnji s brojnim likovnim umjetnicima koje je selektirala izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol. Jubilarni 50. ZILIK svečano će se velikom izložbom iz fundusa „ZILIK – 50 godina” u ponedjeljak 22. siječnja s početkom u 20:00 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas” u Karlovcu.

ZILIK (Zimska likovna kolonija) jedna je od najdugovječnijih, ali i najposebnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj, jer je osnovana s iznimno plemenitom svrhom – za i zbog djece bez adekvatne roditeljske skrbi tj. za štićenike Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor” u Karlovcu. Od 1974. iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, tadašnji ravnatelj Centra Pero Car te supružnici Petar i Dana Grgec, osnovali su ZILIK koji otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika. Čak je i ugledni povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i muzealac Vladimir Maleković istaknuo kako je „ZILIK jedina kolonija u nas koja ima program i svrhu”.

Ove godine tradicionalno će se održati Veliki ZILIK na kojem će sudjelovati ukupno 13 umjetnica i umjetnika odabranih putem javnog natječaja za sudjelovanje. Veliki ZILIK je opet poprimio međunarodni karakter te će na njemu sudjelovati umjetnice i umjetnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije. U pripremi je i Mali ZILIK na kojem će pet akademskih umjetnica i umjetnika održati raznolike i kreativne likovne radionice za djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor” te djecu iz škola i domova iz cijele Hrvatske koji redovno svake godine dolaze na ZILIK. Uz Mali i Veliki ZILIK bit će i iznenađenje za najmlađe, ali i sve zainteresirane posjetitelje. Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula i poznati hrvatski karikaturist Nik Titanik održat će promociju serije meteoslikovnica pod nazivom „Vremenaste priče”. Kruna svih kulturno-umjetničkih događanja u sklopu 50. ZILIK-a je svakako velika izložba iz fundusa pod nazivom “ZILIK – 50 godina” na kojoj će se predstaviti 150 radova 100 umjetnica i umjetnika koji su sudjelovali na ZILIK-u u proteklih 50 godina. Izložba je retrospektivnog karaktera i sadrži raspon djela od onih nastalih davne 1974. godine na 1. ZILIK-u pa sve do recentnih radova nastalih na prošlogodišnjem 49. ZILIK-u. Tema jubilarnog 50. ZILIK-a je ‘prijateljstvo’, jer je ono glavna i neraskidiva nit poveznica koja doslovce od samih početaka ZILIK-a do danas objedinjuje i povezuje djecu, umjetnike, zaposlenike Centra i sve dobre duše koje posjete ZILIK.

Na Velikom ZILIK-u će sudjelovati dugogodišnji prijatelji kolonije, umjetnici Zoran Durbić, Nedeljko Tintor, Milivoj Svoboda, Biserka Lovnički, Ljubica Leš i Miroslav Krnić, tradicionalno će se održati i Dan karlovačkih umjetnika koji je, kao što mu samo ime kaže, posvećen karlovačkim umjetnicima, a putem javnog natječaja izabrano je i 13 umjetnika i umjetnica iz cijele Hrvatske i regije (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija), a to su: Siniša Reberski, Morana Varović Čekolj, Boris Cikač, Iva Starac, Maja Reberski, Emina Perla, Nataša Vuković (HR), Nataša Vuković (BiH-SRB), Ljupka Erg, Tanja Ličina, Vesna Davidovič, Natalia Berezina, Stefan Ančevski.

ZILIK počinje u ponedjeljak 22. siječnja i to Malim ZILIK-om s početkom u 10:00 sati, odnosno radionicom nadrealističkih likovno-literarnih igara „Događa se uspješno za mnoge primjere” akademske slikarice Jelene Sokić. Na radionici će djeca kroz grupni rad iskusiti automatizirano crtanje te naučiti što je to sinkronicitet. Slijede brojne radionice koje će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10:00 do 12:00 sati i od 15:00 do 17:00 sati osim petka 26. siječnja kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer se navečer u 19:30 sati obilježava kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 50. Velikom i Malom ZILIK-u.

Jubilarni 50. ZILIK svečano će se velikom izložbom iz fundusa „ZILIK – 50 godina” u ponedjeljak 22. siječnja s početkom u 20:00 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas” u Karlovcu.

Kustosica izložbe iz fundusa „ZILIK – 50 godina” je diplomirana povjesničarka umjetnosti, muzeologinja, nezavisna kustosica i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol. Na izložbi retrospektivnog karaktera bit će predstavljeno 150 radova iz fundusa ZILIK-a ukupno stotinu umjetnica i umjetnika koji su sudjelovali na ZILIK-u. Izložba će obuhvaćati najranija djela nastala već na 1. ZILIK-u davne 1974. godine pa sve do recentnih djela nastalih na prošlogodišnjem 49. ZILIK-u. Na izložbi će biti zastupljeni i radovi najeminentnijih hrvatskih umjetnika i umjetnica XX. i XXI. stoljeća koji su ujedno bili i sudionici, donatori i vjerni prijatelji ZILIK-a kao što su Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Petar Grgec, Mijo Kovačić, Nives Kavurić-Kurtović, Dubravka Babić, Marija Braut, Ivo Šebalj, Zlatko Prica, Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Vasilije Josip Jordan, Mersad Berber, Josip Diminić, Ivica Antolčić, Kosta Angeli Radovani, Predrag Goll, Ratko Petrić, Branka Uzur, Jadranka Fatur, Ljerka Njerš, Đuro Seder, Zlatko Keser, Zlatko Kauzlatić Atač.

Istaknuta slika: dio vizuala za 50. ZILIK

#Izložba #predavanja #umjetnička kolonija #ZILIK

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh