Kako (ni)je bilo na otvorenju Impulse festivala

U svrhu promicanja svijesti o medijskoj pismenosti, čiji je sastavni dio prepoznavanje dezinformacija u medijima, ovaj članak u sebi sadrži tri neistinite tvrdnje. Riječ je o aktivnosti zamišljenoj od strane udruge studenata Inicijativa kulturalnih studija Iks nastavno na istraživanje o medijskoj pismenosti mladih koje je provela te predstavila na nultom danu Impulse festivala. Ovaj članak služi kao mjesto primjene sposobnosti kritičkog pristupa medijskom sadržaju u vidu prepoznavanja dezinformacija, a u ovom mini-projektu sudjeluju i organizatori Impulse festivala te portal Artkvart.hr u kontekstu projekta CoachMIL. Student/ica koji prvi točno locira sve tri dezinformacije, ima priliku osvojiti kartu za koncert Satoshija Tomiie, koji će se ove subote, 27. travnja održati u Pogonu kulture. Svoje odgovore šaljite na Instagram profil ArtKvarta. Sretno i medijski pismeno!

U ponedjeljak 22. travnja na trsatskom se Kampusu održao „Day zero“, uvodni program kojim je otvoreno ovogodišnje izdanje Impulse festivala, višednevnog festivalskog događanja kojem je glavni cilj promocija urbane kulture, posebno njezinog glazbenog segmenta. Kampus je tim povodom postao mjestom brojnih zbivanja, od svirki, DJ setova, nagradnih igara, meditacije pa sve do predstavljanja rezultata istraživanja. Program se odvijao na nekoliko lokacija- u studentskoj menzi, Akvariju te u zgradi Filozofskog fakulteta. Sunčan je i vedar dan privukao brojne studente na događanja koja su pripremili organizatori festivala, Studentski kulturni centar te Distune promotion.
U prizemlju zgrade Filozofskog fakulteta studenti su i studentice imali priliku čuti izvedbu instrumentalnih skladbi na glasoviru koje su svirali Katarina Jureša (Kateriana) i Janko Iskra. Osim toga, put do svog Odsjeka studentima je bio življi no inače, zahvaljujući Disco liftu. Od 8 do 16 sati u jednom je od liftova Filozofskog fakulteta neprestano svirala glazba uz svijetla disco kugle i plakate ovogodišnjeg i prošlogodišnjih izdanja Impulse festivala oblijepljenih po zidovima lifta.
U menzi studenti su od 12 sati imali mogućnost ručanja s glazbenicima riječke scene. „Music date“ je organiziran kao natječaj nasumičnog odabira u kojem su se studenti putem Instagrama mogli javiti u želji da osvoje ručak s jednim od glazbenika. Glazbenici i glazbenice koji su prisustvovali tom događanju bili su Marina Perazić iz grupe Denis&Denis, Zoran Badurina iz Jonathana, Doktor- Antonio Livaić te Damir Martinović Mrle iz Leta 3.
Osim Music datea, u menzi se održao i niz drugih događanja- u Music corneru glazbu su puštali The Usual Suspects, DJ duo koji čine studenti Sven Mišković i Tomislav Belović, igrale su se nagradne igre, a nastupio je i Trio kojeg čine studentice Iva Kajić, Laura Šumanović i Ana Stopar te Fama duo u sastavu Fabijana Bana te Monike Šanko. U Akvariju se pri kraju programa održala meditativna sesija pod vodstvom Silvije Šikić, djelatnice Psihološkog savjetovališta Sveučilišnog savjetovališnog centra, te nakon toga prezentacija udruge Iks o medijskoj pismenosti mladih.
Kako je zadovoljna nultim danom Impulse festivala u izjavi za ArtKvart otkrila je Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra te prodekanica za nastavu i studente Filozofskog fakulteta u Rijeci: –Imamo super goste i super studentice i studente, što se nas tiče, Disco lift je rasturio na Filozofskom, čak smo mijenjali i zvučnik jer se ispraznio. Nadam se da nikome nije smetalo, bilo je dosta neuobičajeno. Kateriana je rasturila sa svojom izvedbom na Filozofskom kada je svirala glasovir, čak razmišljamo da joj i nekakav koncert tamo organiziramo dodatno, i sve pohvale studentu Tehničkog fakulteta, Janku Iskri, koji samostalno uči svirati glasovir godinu dana, i on se okuražio i malo nam je i on zasvirao. S Music dateom su gosti ekstra zadovoljni, a studentice i studenti koji su s njima ručali još su zadovoljniji, svašta su nešto saznali.
Impulse festival odvija se u trajanju tekućeg tjedna, sve do nedjelje, 28. travnja. Program Impulse festivala dostupan je na službenim društvenim mrežama festivala, a kako je zbilja bilo na otvorenju Impulse festivala, pročitajte u članku na linku https://artkvart.hr/na-kampusu-odrzan-day-zero-otvoren-impulse-festival/.
Link na edukativne sadržaje: https://www.medijskapismenost.hr/edukacija/

Istaknuta fotografija: Aleš Suk

#CoachMIL #Day Zero #Impulse Festival 2024 #Inicijativa kulturalnih studija Iks #medijska pismenost

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh