Na Kampusu održan „Day Zero“ – otvoren Impulse Festival

U ponedjeljak, 22. travnja, je na trsatskom Kampusu održan „Day Zero“, program kojim je otvoreno ovogodišnje, jedanaesto izdanje Impulse Festivala. Iako tmurno i vjetrovito riječko vrijeme organizatorima, Studentskom Kulturom Centru te udruzi Distune Promotion, baš i nije išlo na ruku, Kampusom se širilo nesvakidašnje šarenilo, pa su se studenti tako na Filozofskom fakultetu mogli provozati Disco liftom, a u menzi za vrijeme ručka slušati DJ setove ili pak igrati nagradne igre. Zbog spomenutih se vremenskih nepogoda nije sve odvijalo po planu – oslikavanje šetnice je odgođeno, a sve planirane aktivnosti na otvorenom prebacile su se u restoran Kampus i Akvarij.

Disco lift

– Cijeli je dan namijenjen tome da se, pretežito studenti, ali i svi ostali zainteresirani, podruže i slušaju različite vrste glazbe, kome god nešto odgovara da se pronađe u tome i da se zabavi. Ideja je bila na više različitih lokacija imati mini evente, međutim, evo, bura je to dokrajčila, pa smo se prilagodili i stavili to u menzu, jer tamo ipak najviše ljudi cirkulira. Imamo i nagradni program, on traje dokle god ima interesa, dokle god The Usual Suspects puštaju muziku, do tada se mogu igrati nagradne igre. Music date je sada u ovo hit vrijeme, tako da iako nisu svi koji su htjeli sudjelovati osvojili Music date, da ipak vide te glazbenike. Ovaj je dio festivala uglavnom u studentskoj produkciji, svi su se jako potrudili, svatko je dao nešto svoje posebno, a to se i vidi, rekla je volonterka Irena Hojsak.

Irena Hojsak

Prva aktivnost na dnevnom redu odvijala se na Filozofskom fakultetu, gdje su Katarina Jureša (Kateriana), studentica Filozofskog fakulteta, i Janko Iskra, student Tehničkog fakulteta, na „Piano spotu“, glasoviru u prizemlju Filozofskog, izvodili instrumentalne skladbe. Dok su studenti u publici bili zadovoljni mini koncertom, nekim profesorima to i nije bilo baš drago, pa su se tako požalili na buku koja ih je ometala u provođenju nastave. Oni koje je ovakva digresija mrvicu zasmetala, oraspoložiti su se mogli vožnjom u Disco liftu, u kojem je, od 8 do 16 sati, neprestano svirala glazba praćena svijetlima disco kugle, a lift je također bio ukrašen plakatima s ovogodišnjeg, ali i prijašnjih izdanja Impulse Festivala. Disco lift bio je osobita atrakcija, stoga su se mnogi studenti složili kako bi ovakvu inovaciju na svom fakultetu rado prihvatili kao dio svakidašnjice.

– Svirala sam dvije instrumentalne skladbe i pjesme u klavirskoj instrumentalnoj verziji. Janko svira godinu dana, sam se uči i ne zna note, njemu je ovo bio prvi nastup, tako da nam je oboma ovo super iskustvo, SKC i Impulse Festival pružili su nam ovu lijepu priliku, i meni da promoviram pjesme i instrumentale u ovom pogledu, na fakultetu. Jako mi je puno značilo jer ja studiram na ovom fakultetu, lijepo je, i drago mi je da sam ovdje dobila priliku svirati i izvoditi nešto. Žalbe profesora meni su bile samo neki razgovor u pozadini, slabo sam to popratila. Zanimljivo u svakom slučaju, to je ta čar fakulteta, što će ti uvijek netko doći i reći da se stišaš, rekla je Katarina Jureša.

Nastup Kateriane na Filozofskom fakultetu

U studentskoj se menzi od 12 sati održavao Music date – gosti programa bili su Marina Perazić (Denis&Denis), Zoran Badurina (Jonathan) i Doktor – Antonio Livaić, a studenti su se za ručak s nekim od glazbenika mogli prijaviti preko Instagrama, nakon čega je nasumičnim odabirom određeno tko će s kime ručati. S Marinom Perazić vrijeme ručka proveo je Marko Mrvoš, sa Zoranom Badurinom Katarina Jureša i Luka Žepina, a s Doktorom Julian Tadić.

– Ludo iskustvo, nisam mislio niti da ću biti ovdje, niti da mogu tako s, recimo, fanovima, popričati na miru. Mislim da će od toga ispasti jedno fora iskustvo, već sam ih zvao da dođu na našu probu, i tko zna, možda i neka super suradnja ispadne. Oni su mladi, imaju novu i svježu energiju, možda će to pomoći nama i njima. Uglavnom, odlična ideja, i odlično je prošlo, zaključio je Zoran Badurina, član riječkog benda Jonathan.

Zoran Badurina (Jonathan)

– Ovo mi je bilo super, Antonio je super lik, baš smo se zapričali i bilo mi je super. Super mi je svaki puta kada upoznam nekoga tko je malo mlađi i bavi se nekom umjetnosti, to mi je uvijek super i baš mi je bilo drago što smo uspjeli sjesti i malo ćaskati. Meni je frendica poslala kao, ej, što ne slušaš ti Doktora, sutra ti je Music date, javi se na Instagram, i ja sam se javio, i evo me sad tu gdje jesam, rekao je Julian Tadić.

– Nisam se susretala s ovakvom formacijom druženja sa studentima, ali s obzirom na to da imam dvije kćerke, i brdo njihovih prijatelja s kojima se družim i kada one nisu tu, znači meni je to vrlo normalno, i mislim, više se družim s mlađom generacijom, nego sa svojom, čak i nemam baš previše prijatelja iz svoje generacije, tako da mi je ovo bilo super. Dogovorili smo podcast, to stoji, drago mi je da ovo postoji, u moje vrijeme to nije postojalo. Ja sam završila građevinu, ali ne u ovoj zgradi, u gradu smo se vukli po različitim lokacijama, nismo imali menzu, nisam imala ništa što imate vi, ali u moje vrijeme su možda bolje bile neke druge stvari, ne znam, svi plaču za tim 80-ima jer su bile bezbrižnije. Nama to možda nije ni trebalo, uopće nam nije bio big deal što nemamo zgradu ni menzu, ali smo mi imali Kontinental. Ja uživam u svakom dobu, nisam onaj tko plače za prošlim vremenima, živim u sadašnjem vremenu, i uživam u trenutku. Uglavnom, ovo je bilo jedno jako lijepo iskustvo, zaključila je Marina Perazić.

Marina Perazić

Restoran Kampus bio je žarište otvorenja festivala, pa se tako ondje, osim Music datea, našao i Music corner. Glazbu su puštali The Usual Suspects – Sven Mišković, student Filozofskog fakulteta, i Tomislav Belović, koji studira na RITEH-u. Za to su vrijeme u menzi bile aktualne i nagradne igre, putem kojih su studenti mogli osvojiti festivalsku ulaznicu za Impulse Festival, ulaznicu za neki od evenata pojedinačno, ili pak torbu ili majicu. Kasnije je na istom mjestu nastupio Trio, kojeg čine Iva Kajić, Laura Šumanović i Ana Stopar, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti te Učiteljskog fakulteta. Posljednji je nastupio Fama duo – Fabijan Ban i Monika Šanko. U Akvariju je potom održan „Sound of silence“, session meditacije, koji je vodila Silvija Šikić, djelatnica Psihološkog savjetovališta Sveučilišnog savjetovališnog centra. Posljednja je provedena aktivnost bila prezentacija udruge „Inicijativa kulturalnih studija“ o medijskoj pismenosti mladih, koja se održala u Akvariju.

Fama duo – Fabijan Ban i Monika Šanko
“Sound of silence” session meditacije u Akvariju

– „Inicijativa kulturalnih studija“ je studentska udruga koja je ove godine obnovljena te je ponovno počela s radom, a prva od aktivnosti koje smo provele je istraživanje o medijskoj pismenosti mladih, to je bila anketa koja je provedena u sklopu Sveučilišta, ali i van njega, a u kojoj je sudjelovalo više od 600 mladih. Oni su govorili o svom poznavanju medija, ali i poznavanju same medijske pismenosti. Rekla bih da su rezultati dosta zanimljivi, dosta mladih ne vjeruje medijima, kada govore o tome zašto im ne vjeruju često kao razloge navode senzacionalizam, to da mediji lažu, da su novinari potplaćeni, da postoji manipulacija u medijima.. To su dosta snažni argumenti, dosta se vidi kakav stav zapravo mladi imaju prema medijima, a taj je stav očito negativan. Naravno, nije sve tako crno-bijelo, ima tu dosta slojeva, ima dosta i pozitivnih komentara, i pozitivnih argumentacija, međutim, čini mi se da prevladavaju ove negativne. Ovo se odvija u sklopu Impulse Festivala, u suradnji sa SKC-om i Distuneom, ali također u sklopu dana medijske pismenosti, koji provodi portal Medijska pismenost, u suradnji s portalom Gong, i to je jedan od programa diljem Hrvatske, zaključila je Katarina Bošnjak.

Jana Ažić, voditeljica SKC-a

– Stvarno sam prezadovoljna, iako nas je zeznulo vrijeme, ali uspjeli smo se prilagoditi. Imamo super goste i super studentice i studente, što se nas tiče, Disco lift je rasturio na Filozofskom, čak smo mijenjali i zvučnik jer se ispraznio. Nadam se da nikome nije smetalo, bilo je dosta neuobičajeno. Kateriana je rasturila sa svojom izvedbom na Filozofskom kada je svirala glasovir, čak razmišljamo da joj i nekakav koncert tamo organiziramo dodatno, i sve pohvale studentu Tehničkog fakulteta, Janku Iskri, koji samostalno uči svirati glasovir godinu dana, i on se okuražio i malo nam je i on zasvirao. S Music dateom su gosti ekstra zadovoljni, a studentice i studenti koji su s njima ručali još su zadovoljniji, svašta su nešto saznali. Minglanje je unatoč ovom sivilu, buri i hladnoći, zaključila je Jana Ažić, voditeljica SKC-a.

Istaknuta i ostale fotografije: Aleš Suk

#Day Zero #distune promotion #Impulse Festival #Kampus TRsat #SKC

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh