Karolina Riječka – najpoznatija žena riječke povijesti

Na današnji dan 1791. rođena je Karolina Belinić. Poznata i kao Karolina Kranjec, ostaje zapamćena kao jedan od najistaknutijih likova u povijesti Rijeke. Njezina hrabrost i odlučnost istaknule su se tijekom napoleonskih ratova, posebice 1813. godine kada je grad Rijeku, tada pod francuskom vlašću, zadesio napad engleske vojske.

Dolazak engleskih vojnika 3. srpnja iste godine donio je kaos i strah među Riječane. Grad je bio slabo obranjen, a vojnici su odmah po dolasku počeli pljačkati i paliti skladišta i brodove u luci. Usred te panike, Karolina Belinić je pokazala iznimnu hrabrost. Bez obzira na osobnu opasnost, napustila je svoj dom na Fiumari i krenula prema engleskom časniku Freemantleu, vođi razaranja, s ciljem da ga zamoli da zaustavi uništavanje grada do dolaska novih zapovijedi.

Obučena u crnu dekoltiranu haljinu, Karolina se hrabro obratila časniku na francuskom jeziku, iznoseći mu patnje i stradanja njenog grada te ga molila za pomoć. Časnik, potresen njezinom iskrenošću, obećao je poštedu grada i zaustavljanje daljnjih napada na privatnu imovinu. Njegova odluka spasila je mnoge brodove i vrijednu imovinu te ograničila razaranje grada.

Unatoč Karolininoj hrabrosti, njezin čin nije dobio zasluženu pozornost u suvremenim izvještajima. Možda su Riječani osjećali sram zbog vlastite nemoći ili se njezin čin nije uklopio u službene izvještaje. Unatoč tome, njezine su zasluge prepoznate kasnije, kada je kapetansko vijeće Rijeke 1829. godine dodijelilo posebno priznanje njoj i njenom suprugu za poticanje drugih građana na patriotizam.

Nažalost, detalji o Karolininom kasnijem životu i smrti ostaju nepoznati.

Karolina Riječka je inspirirala mnoge filmove i predstave, a naziv je dobio i gat u centru Rijeke.

predstava „Karolina Riječka” Drage Gervaisa

Predstava Drage Gervaisa, komedija „Karolina Riječka” koja je na daskama Narodnog kazališta Ivana pl. Zajca prvi put zaigrala 1952., postigla je velik uspjeh.

Vizual za prvu hrvatsku rock operu „Karolina riječka”, 1981. Ljube Kuntarića

Najkontroverznija od svih predstava „Karolina riječkih” u Rijeci premijerno je izvedena u ondašnjem kinu „Partizan”, alias „Teatro Fenice”, 8. travnja 1961. godine. Bila je to filmska verzija u režiji Vladimira Pogačića, a glavnu ulogu tumačila je engleska glumica Ann Auberey. Za filmsku premijeru vladao je velik interes. Zanimljivo je da se Piran koristio kao lokacija za prikaz Rijeke u filmu.

Prva hrvatska rock opera također je bila „Karolina riječka”. Režirao ju je 1981. Ljubo Kuntarić, a glavnu je ulogu igrala Radojka Šverko.

Severina Vučković je 2003. godine igrala u mjuziklu „Karolina Riječka”, koji je postao izuzetno popularan. “Karolinu Riječku”, u kojoj su nastupili svi umjetnički odjeli riječkog HNK, režirao je i prema dramskom tekstu Drage Gervaisa napisao Lary Zappia. Engleskog admirala odglumio je Galliano Pahor, a ostale važnije uloge odigrali su Olivera Baljak, Denis Brižić, Davor Jureško i Edita Karađole.Glazba za predstavu je djelo Duška Rapoteca Utea, dirigent je bio Alan Bjelinski, scenograf Dalibor Laginja a kostimograf Leo Kulaš. Koreografiju je postavila Mojca Horvat a svijetlo je oblikovao i projekcije postavio Deni Šesnić.

Karolina Riječka predstavlja iznimno važan dio riječke priče.

#Karolina Belinić #Karolina Kranjec #Karolina Riječka #obljetnica #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh