“Krakelure kao osobni rascjepi – Slaven Tolj u Galeriji O.K.”

“Krakelure kao osobni rascjepi – Slaven Tolj u Galeriji O.K.”

U Galeriji O.K., 21.6., otvorena je izložba dubrovačkog vizualnog umjetnika Slavena Tolja, naziva „Krakelure, Pavo i ja”, referirajući se tako na osobne rascjepe, one lijeve i desne moždane polutke, kao i rascjepe između dvije stvarnosti – života i smrti, materijaliziranoga i ništavila. Postavivši u sam naslov ime poznatog dubrovačkog fotografa Pave Urbana, koji je poginuo upravo za vrijeme fotografiranja bombardiranja Dubrovnika 1991. godine, Tolj izlaže direktne i posredne asocijacije na životnu prolaznost: fotografiju Pave Urbana kao dokumentaciju Toljeva performansa iz 1988. godine, skice koje je nacrtala njegova pokojna majka, vlastite crteže pokojnih prijatelja, motive sada već povijesne titule Rijeka EPK 2020, nadalje pronađene artefakte iz vremena Domovinskog rata, kao i „Iskopine iz Florina vrta” – objekte pronađene uslijed čišćenja vrta dubrovačke galerije „Flora”. 

Poput Dulčićevog „Uskrslog Krista”, naoko beživotni predmeti iskopina, u novom – galerijskom okruženju, kao svjedočanstva prolaznosti, povlače nova, egzistencijalna pitanja. 

Izložba je otvorena performansom kojeg su izveli sam Tolj te umjetnica Ina Ivandić (Pro Puh tattoo) u interijeru Galerije O.K., u činu tetoviranja Toljeve desne ruke, motivom riječi „FLORA” napisane Toljevom rukom, kao i ilustracijom cvijeta u autorstvu Ivandić, referirajući se upravo na dubrovačku galeriju i izložene iskopine – raspadnute limene posude, ostatake kostiju, stakla i ostale korodirajuće objekte kao svjedočanstava vrtlarskih aktivnosti, “napose „živoga” ljudskog rada, sada izmijenjenih uslijed dugog boravka pod zemljom, obilježenih zaboravom.”

Postavljajući u prostor asocijativne ili direktne memento mori motive, Toljeve akcije „plešu” na samoj granici života i smrti. Krakelure između lijeve i desne moždane polutke, kao i one između svijeta i ništavila, ostavit će trag i u novom riječkom galerijskom prostoru.

Izložba je otvorena do 19.7., otvorena za posjetitelje od ponedjeljka do petka od 8 – 18  te subotom, od 10 – 13 sati.

Fotografije Aleš Suk.

#Aleš Suk #Galerija O.K. #Katarina Podobnik #Slaven Tolj

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh