Kritički turizam: Umjetničko preispitivanje neplanske turistifikacije u Galeriji Kortil

Kada se 2020. pojavio onaj nesretni virus nazvan Covid-19, u svijetu je, osim povećane smrtnosti, nastupila i pauza ljudskih migracija. Lockdown, propusnice, obavezna testiranja, zatvaranje državnih granica – sve su to čimbenici koji su bili uvjetovali novu slobodu kretanja. Za nas u Hrvatskoj, s naglaskom uz more, to je značilo manje turista, manje ostvarenih dolazaka i manje ostvarenih noćenja što je na kraju rezultiralo manjim prihodima u državnoj i privatnoj „kasici“. Ali osim što se zaključilo da je svega nužnog, za uspjeh jedne turističke sezone, bilo manje, ipak je bilo više slobodnih parkirnih mjesta, bilo je više mjesta na plaži, bilo je manje smeća, manje gužve, manje zagađenja, jednostavno je bilo više „zraka“. Ta pauza nije dugo trajala, već 2022. Hrvatska je srušila osobni rekord po prihodima od turizma i zaradila 11, 6 milijardi eura. Treba naglasiti kako se ti euri nisu sami došetali do naših bankovnih računa, već ih je donijela horda turista, koji na našu sreću, ili nesreću, pohode netaknute prirodne ljepote lijepe naše. Naravno da su turisti dobrodošli, kao i njihove devize, ali s prekomjernim turizmom, čiji je glavni cilj financijska dobit, dolazi i do neželjenih eksploatacija zajedničkih dobara – počevši od malih uvala lokalnih zajednica, pa sve do infrastrukture i javnog prostora od nacionalnog značaja.

Upravo se temom neplanske turistifikacije i njezinih posljedica, bavi izložba „Kritički turizam“, koja je otvorena 7. svibnja u Galeriji Kortil. Kroz kritički diskurs i umjetničko propitivanje, ova putujuća izložba predstavlja radove 18 umjetnica/umjetnika koji su nastali u produkciji i koprodukciji udruge siva) (zona – prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, u kojoj su troje izlagača i članovi: Darko Fritz, Edita Pecotić i Ivan Ramljak. U kustoskoj koncepciji Darka Fritza, dok je za dizajn zadužen Sven Sorić, kako se navodi u uvodnom tekstu izložbe: „… ovaj istoimeni projekt, predstavlja odabir radova umjetnika koji na kritički način tematiziraju turizam općenito kroz umjetničke interpretacije ove teme koristeći ih kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi…“

–  Od 2006. siva) (zona djeluje u Korčuli, kada je Andrea Kulunčić napravila umjetničku akciju u kojoj su sudjelovali turisti i lokalna zajednica. To mi je bila inspiracija, kada sam prije par godina, imenovao četiri smjernice, do tada je bila jedina smjernica „siva zona“, što je i ime udruge i galerije – što znači nešto između white cube-a i black box-a, nešto što nije definirano u mediju i nešto što je neuhvatljivo. Prije nekoliko godina sam odlučio precizirati program, i tu je ustvari nastalo nekoliko smjernica – Kritički turizam, Novi materijalizmi (novomedijska umjetnosti i propitivanje signala medijske umjetnosti) i Politike zelenih prostora. U određenim radovima, koji su ovdje izloženi, nekada se te smjernice preklapaju. Recimo u radu Katarine Dude gdje je ona pozvala stanovnike starog grada Korčula da ugase svoje klima uređaje na jedan dan – to recimo spada u Kritički turizma i Politike zelenih prostora. Bitna je komunikacija s građanima Korčule i participativni pristup šire publike, za ovu dosta egzotičnu nišu između suvremene i medijske umjetnosti unutar koje djeluje siva) (zona, izjavio je na otvaranju izložbe Darko Fritz.

Darko Fritz

Na izložbi su predstavljeni radovi u različitim suvremenim medijima: od video radova, interaktivnih zvučnih objekata, fotografskih objekata, umjetničkih knjiga, intervencija u prostoru putem dokumentacije i AR instalacije. Svaki od radova preispituje određeni kontekst turizma i njegov kulturni aspekt bilo da se radi o arhitektonskom naslijeđu turističke (modernističke) baštine, metru kvadratnom prazne zemlje, zvuku koji nastaje interakcijom posjetitelja ili tradicionalnom borbenom plesu.

Na izložbi izlažu umjetnici/e: Boris Cvjetanović, Jana Dabac, Vitar Drinković, Katerina Duda, Darko Fritz, Dina Gligo i Vedran Gligo, Igor Grubić, Andreja Kulunčić, Božena Končić Badurina, Jelena Lovrec, Maja Marković, Edita Pecotić, Ivan Ramljak, projekt Reciplaža (Valerija Jurjević, Sanda Hančević, Darko Fritz), Ilija Šoškić, Vice Tomasović.

Darko Fritz, Vedran Gligo, Dina Gligo i Igor Grubić

Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja 2024. Ulaz je besplatan.

Fotografije: Aleš Suk

#Darko Fritz #Galerija Kortil #Korčula #Siva Zona #suvremena umjetnost

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh