„Lassie se vraća kući”, projekcija pod zvijezdama

Povodom osamdesetogodišnjice legendarnog filma „Lassie se vraća kući”, Freda M. Wilcoxa, u petak, 30. lipnja, u 21 i 30 Art-kino organizira projekciju filma pod zvijezdama, u dvorištu Dječje kuće.

Radnja filma smještena je u malom selu u Yorkshireu, tijekom Velike depresije. U financijskim problemima, roditelji mladog Joea Carraclougha (Roddy McDowall) prisiljeni su prodati njegovog voljenog psa, dugodlaku škotsku ovčaricu Lassie, vojvodi od Rudlinga (Nigel Bruce). Nakon što vojvoda odvede Lassie na svoje imanje u dalekoj Škotskoj, njegova unuka (Elizabeth Taylor) prepoznaje da Lassie nedostaje njezin bivši vlasnik i dopušta joj da pobjegne. Vjerna Lassie suočava se s dugačkim i opasnim putovanjem povratka svojoj voljenoj obitelji.

„Lassie se vraća kući” film je iz ratne 1943. godine, snimljen po originalno kratkoj priči Erica Knighta. Nakon enormne popularnosti, Knight je priču proširio u roman koji je našao svoj put do glamuroznog Metro-Goldwyn-Mayera.

Za ulogu dječaka Joea Carraclougha, ubrzo je odabran mladi Roddy McDowall, evakuiran iz Engleske zahvaćene ratom i već afirmiran filmom „Kako je bila zelena moja dolina” (1941.). U starijim godinama, taj vrsni glumac, jedan od rijetkih koji je uspješno prošao tranziciju od dječje zvijezde, o filmu je pričao kao o izuzetnom propagandnom dostignuću jer je govorio o „naciji iznimno hrabrih, čvrstih ljudi” i zdravim, tradicionalnim vrijednostima.

Tada još nepoznata, netom odbačena od studija Universal, desetogodišnja Elizabeth Taylor ulogu u filmu dobila je u prvom redu zahvaljujući sposobnosti svojih ljubičastih očiju da ne suze pred sveotapajućim svjetlima što ih je zahtijevao Technicolor. Engleski naglasak, iskustvo djetinjstva provedenog u Engleskoj u najvišim društvenim krugovima, nadzemaljska ljepota i neuobičajeno zrelo prisustvo pred kamerama, svakako joj nisu odmogli.

Težak put do uloge imao je i pas Pal, otac 10 generacija Lassieja koji su poslije njega glumili u nebrojenim filmskim i televizijskim ekranizacijama avantura najomiljenijeg psa svih vremena. Iako je pristupio audiciji s više od 1500 pasa, Pal je bio odbijen zbog prevelikih očiju, preravne glave, bijele trake koja mu se spuštala niz čelo i zbog činjenice da je bio mužjak, a scenarij je zahtijevao drugačije. Sveden na ulogu kaskadera, Pal je ipak iskoristio svoju šansu kad je originalna Lassie odbila za potrebe filma zaplivati kroz poplavu. Nakon što je Pal odradio posao, redatelj Fred M. Wilcox je zaplakao. Ostalo je povijest.

Za veći užitak u kinu pod zvijezdama ponesite svoje jastučiće i dekice.

Fotografija preuzeta sa fb stranice Art-kina

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh