Marko Filipović: Povijest broda i vrhunska produkcija donijet će i Galebu i filmu dodanu vrijednost

Na „Galebu” održana presica povodom snimanja novoga filma oskarovca Gabrielea Salvatoresa

U četvrtak, 5. srpnja 2023., na „Galebu” je održana presica povodom snimanja novoga dugometražnog filma renomiranog redatelja, oskarovca Gabrielea Salvatoresa, radnoga naziva „Napulj – New York”, a čija se radnja snima upravo na Titovom brodu i područjima lučkih skladišta riječke Žabice, simulirajući lokacije daleke „Merike”. Za produkciju filma zaslužna je talijanska produkcijska kuća Paco Cinematografica S.r.l., u suradnji s hrvatskom produkcijskom kućom Antitalent d.o.o. iz Zaprešića, a pod pokroviteljstvom RAI Cinema te uz podršku Friuli Venezia Giulia Film Commission. Režija i scenarij Salvatoresova filma, nastali su prema predlošku Federica Fellinija, glasovitog talijanskog redatelja te Tullija Pinellija, scenarista ponajviše zapamćenog upravo po suradnjama s Fellinijem. Među renomiranim imenima filmskog postava, ističe se i talijanski glumac Pierfrancesco Favino u ulozi glavnog časnika broda, čija se djeca – Carmine i Celestina – ujedno i glavni protagonisti filma, u napuljskoj luci potajno ukrcavaju na prekooceanski brod „Victory” ne bi li ostvarili životne snove u „Velikoj Jabuci”.

Novinare su na brodu Galeb dočekali filmski producenti Federico Poillucci iz produkcijske kuće Paco Cinematografica S.r.l. i Danijel Pek, direktor produkcijske kuće Antitalent d.o.o. te Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

Medijima se prvi obratio riječki gradonačelnik Marko Filipović, prije svega zahvalivši se uključenim producentskim kućama koji su izabrali upravo Rijeku za snimanje Salvatoresova filma, naglasivši kako je izbor samog Galeba nastao uslijed njegove povijesne važnosti, ali i jednako važne budućnosti – snimanje filma na Galebu i to u režiji oskarovca, već sada pokazuje promotivni potencijal ovog broda kojeg nakon duge povijesti čeka nova budućnost u kojoj postaje brod-muzej s hotelskim smještajem i drugim popratnim sadržajima.

– „Drago mi je da jedan od najcjenjenijih europskih redatelja i dobitnik nagrade Oskar za film ‘Mediteraneo’, Gabriele Salvatores, snima film radnoga naziva ‘Napulj – New York’ upravo ovdje u Rijeci. Velika je to promocija ne samo za Rijeku i Primorsko-goransku županiju, nego i Hrvatsku koja još jednom dokazuje da je na karti filmskih setova i snimanja filmova jedna od najpoželjnijih destinacija”, rekao je Filipović, nastavivši kako je tako što „sjajna prilika da se stopi jedna zanimljiva i burna prošlost Galeba, s njegovom još zanimljivijom budućnošću”.

Riječki je gradonačelnik naglasio kako su benefiti snimanja ovog filma izraziti te kako je u svom proračunu za snimanje Salvatoresova filma u Hrvatskoj, HAVC predvidio ukupnu potrošnju u iznosu od 1.000.000 eura, istaknuvši nadalje kako je još veći benefit činjenica da hrvatski filmski djelatnici imaju priliku raditi s jednim od najznačajnijih europskih filmskih redatelja. U ovom je kontekstu ključno naglasiti, kako su unutar stalne hrvatske filmske ekipe, a koja broji otprilike 30 članova, angažirani i riječki filmski djelatnici, uz dodatni postav od 20 filmskih djelatnika te dodatnog osoblja na dnevnoj bazi i ostvarenih 800 termina snimanja za lokalne statiste, kojih je za potrebe snimanja, odabrano otprilike 250. Također, u kontekstu turističkih prihoda, važno je napomenuti kako će na području Rijeke i okolice, uslijed potreba snimanja, biti ostvareno više od 3.900 noćenja, što za riječku lokalnu zajednicu čini profit od otprilike 400.000 eura ostvaren isključivo od troškova smještaja. 

– „Sinergija značajne povijesti ovog broda i vrhunska filmska produkcija donijet će i Galebu i filmu, dodanu promotivnu vrijednost”, istaknuo je Marko Filipović, nastavljajući kako upravo prepoznavanje bogatog povijesnog značaja Galeba od strane inozemnih produkcijskih kuća, uvelike pridonosi turističkom potencijalu Rijeke.

O samom scenariju, odnosno njegovoj povijesti, na predstavljanju je pričao i Federico Poillucci, predstavnik produkcijske kuće Paco Cinematografica S.r.l.

– „Scenografija i kraći dio sadržaja nastali su prema predlošku slavnog redatelja Federica Fellinija i scenarista Tullija Pinellija, koji za vrijeme njihova života, nikada nije ostvaren. Naša je filmska kuća tako otkupila scenografiju, prilagodivši je daljnjem snimanju, a bitno je napomenuti kako je Fellini, već tada imao napredne vizije, razrađene do jednog trenutka priče koju potom nastavlja režija Gabriele Salvatoresa. Također, ključno je istaknuti kako sam Fellini, nikada nije posjetio New York, što je utjecalo na scenarij koji uprizoruje Fellinijevu viziju New Yorka, a kroz oči dvoje djece koji su ujedno protagonisti ove priče. Iz istog razloga, kad je odlučio raditi ovaj film, Gabriele Salvatores se zapitao gdje će se locirati New York, što je uslijed Fellinijevih vizija, bilo predviđeno između Trsta i Rijeke”, rekao je Federico Poillucci. 

Poillucci se u svoje osobno, kao i ime redatelja Gabriele Salvatoresa te čitave produkcijske kuće Paco Cinematografica, zahvalio Gradu Rijeci i gradonačelniku Marku Filipoviću za ustupanje Galeba kao i djela Žabice, zatvorenog uslijed potreba snimanja filma. Posljednji se medijima obratio Danijel Pek, direktor produkcijske kuće Antitalent d.o.o.

– „Ako idete studirati u filmsku školu vrlo je vjerojatno da će vam reći da, ako si ne želite komplicirati život, ne snimate film na brodu, s djecom ili sa životinjama. Mi smo ovdje napravili dvije od te tri stvari, uz to da smo imali brod koji je u postupku obnove velikog i značajnog projekta, tako da možete zamisliti koliko je ovo bilo komplicirano i zahtjevno za izvesti. Stoga smo izuzetno zahvalni Gradu Rijeci, gradonačelniku Filipoviću, pročelniku Šararu, partnerima i svima uključenima koji su potpomogli da se ovo dogodi. Ovo je vrlo značajan projekt za hrvatsku filmsku produkciju”, rekao je Danijel Pek, naglasivši kako Salvatores u Hrvatskoj snima već drugi svoj film, što ukazuje na činjenicu da je zadovoljan ovdje raditi te da se u Hrvatsku, nakon snimanja prvog filma na Hvaru, rado vraća, a na što je hrvatska filmska produkcija iznimno ponosna. Također, Pek je istaknuo kako je Salvatoresov film u potpunosti financiran iz inozemnih proračuna, što ujedno znači i da sve što je utrošeno ovdje, jest čisti prihod za Hrvatsku. 

Iako sam Salvatores nije bio prisutan na presici, prethodno je povodom snimanja filma i susreta s filmskih producenata s novinarima poručio:

– „Želim zahvaliti Gradu Rijeci što je dozvolio zatvaranje dijela Žabice, što nam je omogućilo da ovih dana postavimo sjajnu Malu Italiju iz 1949. Za naš film Napulj – New York. Svakako će postprodukcijske intervencije i specijalni efekti biti važni, ali prostor Žabice, sa svojim zgradama od opeke i velikom bijelom zgradom, savršen je za rekreiranje atmosfere talijansko-američkog kvarta.”

– „Moja zahvalnost Gradu Rijeci prije svega je vezana uz Galeb. Nije bilo lako pronaći brod prikladan za naš film, brod na koji se Celestina i Carmine tajno ukrcavaju kako bi ostvarili svoje snove preko oceana. Ali od mog prvog posjeta u lipnju 2022., shvatio sam da bi Galeb mogao biti onaj pravi za nas, s pravim scenografskim intervencijama koje su išle ruku pod ruku s restauracijom broda u muzej”, poručio je oskarovac Gabriele Salvatores. 

U kontekstu samog snimanja na lokaciji broda Galeb, Salvatores je za kraj još dodao: 

– „U ovim tjednima snimanja na brodu, svakako napornim, produkcijska kuća Paco Cinematografica i ja radimo u najboljim uvjetima u kojima je sve moguće. Na tome zahvaljujem i Općini Kraljevica, Dalmontu i produkcijskoj kući Antitalent. A Galebu želim svu sreću u novom životu!”

#Danijel Pek #Federico Fellini #Federico Poillucci #Gabriele Salvatores #Galeb #Marko Filipović #Tullio Pinelli

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh