Metropolis: Perspektive novoga grada

U utorak, 28. studenog u 18:00 sati, održati će se panel rasprava i izložba na prvom katu Exportdrva, nekadašnjem skladišnom prostoru, a danas, višenamjenskom prostoru kulture. Događanje organizira Društvo arhitekata Rijeka, a projekt se provodi pod sponzorstvom u okviru programa poticanih projekata Hrvatske komore arhitekata.

Iz najave: „…Ova tribina bavi se jednim od najpoznatijih: kompleksom od pet lučkih skladišta (18, 19, 20, 21 i 22), simboličnog naziva ‘Metropolis’ koji je ime dobio zbog ambijenta koju viseći mostovi među skladištima stvaraju, neodoljivo podsjećajući na scenografiju iz istoimenog SF filma Fritza Langa iz 1927.godine.“

Prije rasprave u povijesni kontekst ‘Metropolisa’, će nas uvesti Nana Palinić s osvrtom na vrijeme nastanka lučkih skladišta i njihove specifičnosti, Daina Glavočić dati će pregled uspješnih revitalizacija lučkih prostora u svijetu, Marija Premužić Ančić, prezentirat će konzervatorski elaborat predmetnog kompleksa koji je služio kao podloga za projekt rekonstrukcije, a Mladen Jurčević (Rijeka Gateway) dati će uvod u viziju budućeg korištenja skladišta 22.

U panelu će sudjelovati gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predstavnik Rijeka Gateway-a Mladen Jurčević, ugledni riječki urbanist, Bojan Bilić, pročelnica konzervatorskog odjela u Rijeci, Lillian Stošić. Razgovor između dionika reaktivacije povijesnog kompleksa voditi će Maroje Mrduljaš, rodom riječanin, sa zagrebačkom adresom, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Također, 30. studenog s početkom u 14:00 sati održati će se URBANA ŠETNJA LUČKIM SKLADIŠTIMA. Za sve zainteresirane ljubitelje industrijske arhitekture organizira se šetnja kompleksom Metropolisa uz vodstvo prof. Nane Palinić, dipl.ing.arh.

Za šetnju se potrebno prijaviti najkasnije do UTORKA, 28. 11. 2023. na e-mail info@d-a-r.hr i navesti svoje osobne podatke. (ime, prezime i oib)

#Exportdrvo #industrijska baština #metropolis #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh