Frankopani su ostavili dubok trag u hrvatskoj povijesti, obilježivši više od pet i pol stoljeća političkog i kulturnog razvoja zemlje. Kao istaknuta velikaška obitelj, Frankopani su obnašali važne državničke funkcije – od knezova i banova, do potkraljeva i vojskovođa. Uz to, bili su i mecene umjetnosti, pjesnici, a povijest ih pamti i kao sudionike političkih prevrata.
Njihove veze s europskim plemstvom omogućile su im praćenje tadašnjih modnih i društvenih trendova, ali su istovremeno snažno podržavali domaću kulturu – poticali su glagoljicu, otvarali tiskare i njegovali hrvatsku riječ.
Budući da je gastronomija sastavni dio identiteta svakog prostora i povijesnog razdoblja, ovom publikacijom želi se potaknuti lokalno stanovništvo, a posebno ugostitelje i turističke djelatnike, da u jelovnike uključe recepte inspirirane frankopanskom kulinarskom baštinom. Time bi se ne samo obogatila gastronomska ponuda, već i doprinijelo kvaliteti cjelokupnog turističkog doživljaja.
U vremenu bez frižidera, s pažljivo biranim začinima s Dalekog istoka i vlastitom proizvodnjom vina i piva, Frankopani su pokazivali iznimnu brigu o gastronomiji – ne samo za plemstvo, već i za puk i služinčad. Papar se koristio štedljivo, kuhari su bili dobro plaćeni, a staklene čaše i porculanski pribor dolazili su iz Venecije.
U nastavku donosimo jedno od jela koje je oživjelo srednjovjekovni stol. Zahvaljujući istraživanju i interpretaciji Dragana Viskovića ovaj recept, inspiriran zapisima iz srednjeg vijeka, donosi dašak povijesti iz kuhinje moćne obitelji Frankopan.
Juha od iznutrica, graška i leće s trgancima od tijesta
Potrebne namirnice za 4 osobe:
400 grama pilećih jetrica i srca
4 pileće nožice
100 grama mrkve
100 grama crvene leće
100 grama krumpira
100 grama celerova korijena
100 grama graška
100 grama crvenog luka
2 žlice masti
1 žlica sjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
sol, papar, lovorov list
1 litra temeljca (pilećeg ili govedeg)
Za tijesto:
2 jaja
3 žlice brašna
prstohvat soli
Priprema:
Na masnoći pirjati sitno sjeckani crveni luk, a potom dodati srca rezana na kockice. Ostalo povrće izrezati na kockice i pirjati nekoliko minuta. Nakon toga dodati sjeckanu jetricu, podliti temeljcem, dodati pileće nožice, lovorov list i začiniti. Na pola kuhanja dodati grašak i leću, a nekoliko mi-nuta pred kraj istrgati trgance od tijesta na-pravljene od brašna i jaja. Na kraju začiniti solju, paprom i peršinom.
Istaknuta fotografija: “Frankopani za stolom”; Primorsko-goranska županija
#Dragan Visković #Frankopani #juha #OKusi prošlosti #recept