Okusi prošlosti: Kulinarsko putovanje u doba Frankopana

Frankopani su ostavili dubok trag u hrvatskoj povijesti, obilježivši više od pet i pol stoljeća političkog i kulturnog razvoja zemlje. Kao istaknuta velikaška obitelj, Frankopani su obnašali važne državničke funkcije – od knezova i banova, do potkraljeva i vojskovođa. Uz to, bili su i mecene umjetnosti, pjesnici, a povijest ih pamti i kao sudionike političkih prevrata.

Njihove veze s europskim plemstvom omogućile su im praćenje tadašnjih modnih i društvenih trendova, ali su istovremeno snažno podržavali domaću kulturu – poticali su glagoljicu, otvarali tiskare i njegovali hrvatsku riječ.

Budući da je gastronomija sastavni dio identiteta svakog prostora i povijesnog razdoblja, ovom publikacijom želi se potaknuti lokalno stanovništvo, a posebno ugostitelje i turističke djelatnike, da u jelovnike uključe recepte inspirirane frankopanskom kulinarskom baštinom. Time bi se ne samo obogatila gastronomska ponuda, već i doprinijelo kvaliteti cjelokupnog turističkog doživljaja.

U vremenu bez frižidera, s pažljivo biranim začinima s Dalekog istoka i vlastitom proizvodnjom vina i piva, Frankopani su pokazivali iznimnu brigu o gastronomiji – ne samo za plemstvo, već i za puk i služinčad. Papar se koristio štedljivo, kuhari su bili dobro plaćeni, a staklene čaše i porculanski pribor dolazili su iz Venecije.

U nastavku donosimo jedno od jela koje je oživjelo srednjovjekovni stol. Zahvaljujući istraživanju i interpretaciji Dragana Viskovića ovaj recept, inspiriran zapisima iz srednjeg vijeka, donosi dašak povijesti iz kuhinje moćne obitelji Frankopan.

Juha od iznutrica, graška i leće s trgancima od tijesta

Potrebne namirnice za 4 osobe:

400 grama pilećih jetrica i srca

4 pileće nožice

100 grama mrkve

100 grama crvene leće

100 grama krumpira

100 grama celerova korijena

100 grama graška

100 grama crvenog luka

2 žlice masti

1 žlica sjeckanog peršina

2 češnja češnjaka

sol, papar, lovorov list

1 litra temeljca (pilećeg ili govedeg)

Za tijesto:

2 jaja

3 žlice brašna

prstohvat soli

Priprema:

Na masnoći pirjati sitno sjeckani crveni luk, a potom dodati srca rezana na kockice. Ostalo povrće izrezati na kockice i pirjati nekoliko minuta. Nakon toga dodati sjeckanu jetricu, podliti temeljcem, dodati pileće nožice, lovorov list i začiniti. Na pola kuhanja dodati grašak i leću, a nekoliko mi-nuta pred kraj istrgati trgance od tijesta na-pravljene od brašna i jaja. Na kraju začiniti solju, paprom i peršinom.

Istaknuta fotografija: “Frankopani za stolom”; Primorsko-goranska županija

#Dragan Visković #Frankopani #juha #OKusi prošlosti #recept

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh