Paralelni program uz međumuzejsku  izložbu “Vidljive”

Uz međumuzejsku izložbu Vidljive u MMSU Rijeka pripremili smo nekoliko popratnih događanja u drugoj polovici siječnja i početkom veljače. Uz predavanje Vesne Vuković (24. siječnja) i promociju knjige Vlaste Delimar (31. siječnja), održat će se nekoliko radionica koje se tematski nadovezuju na aktualnu izložbu. Osim toga izložbu prate dva performansa te u Muzeju ugošćujemo umjetnice Sonju Pregrad (26. siječnja) i Miju Štark (1. veljače).

24. siječnja 2024. u 19 sati

Izlaganje i razgovor s Vesnom Vuković: Umjetnice i umjetničke institucije – strukturni razlozi isključivanja

Iako se u odnosu na prošlost mnogo toga promijenilo, najviše u pristupu obrazovanju, suvremeni podaci o (su)djelovanju umjetnica u polju i dalje su sumorni. Pa ipak, izložbe posvećene predstavljanju isključivo ženske umjetničke prakse još uvijek predstavljaju rijetkost. Istraživačica i kustosica u polju društveno angažirane umjetnosti, Vesna Vuković, u izlaganju će predstaviti uvide iz istraživanja odnosa umjetničkih muzeja u Hrvatskoj prema stvaralaštvu likovnih umjetnica, a osvrnut će se i na kritičku recepciju ženske umjetničke produkcije. (VIŠE)

26. siječnja 2024. u 21 sat

Sonja Pregrad: Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu – ras/pakiravanje predmetnosti

U sklopu popratnog programa izložbe “Vidljive” i “Noći muzeja”  plesna umjetnica Sonja Pregrad izvest će performans u kojem je prostor  mišljen dvoznačno, kao izložba i kao izvedba. U prostoru se  izvodi/izlaže devet objekata – rečenica ispisana na zidu, tinejdžerski dnevnik, predmeti posuđeni od publike, kazalište kao dispozitiv pažnje, referenca na rad Meeting Point Sanje Iveković, konfekcija kupljena u tvornici Kamensko u stečaju, izvedba kao predmet sačinjen od vremena i su- prisutnosti tijela, šećer u kocki, te ples kao predmet. (VIŠE)

Sonja Pregrad, Karnevalski šator vizual, Marko Gutić Mižimakov

31. siječnja 2024. u 18 sati

Predstavljanje knjige Vlaste Delimar: “Voćarska 5”

U razgovoru s Vlastom Delimar povodom predstavljanja knjige “Voćarska 5″ pričamo o upotrebi ženskog tijela kao umjetničkog medija, erotskoj estetici egzistencije, ženskom uživanju i cenzuriranju ženske tjelesnosti. Knjiga je oblikovana kao autobiografska priča i mozaičan uvid u popularnu kulturu i umjetničku praksu osamdesetih godina. Razgovoru će prethoditi projekcija Vlastinog filma o njenom četrdesetogodišnjem umjetničkom djelovanju „Diptih: iz ljubavi u ljubav”. (VIŠE)

Vlasta Delimar, “Diptih: Iz ljubavi u ljubav”, video still

1. veljače 2024. u 17 sati

Mia Štark: Zbornik pogleda

Drugi performans u sklopu izložbe “Vidljive” istovremeno je komentar, ali i prijedlog kako opreznije konzumirati informacije te podsjetnik da razne vizualne informacije kojima smo svakodnevno izloženi itekako utječu na nas.  “Zbornik pogleda” Mije Štark meandrira oko teme kako gledamo, slušamo, i primamo vizualne informacije bilo koje vrste. (VIŠE)

Mia Štark, Zbornik pogleda

Radionice

Na aktualnu izložbu “Vidljive” nadovezuju se u siječnju dvije radionice za koje su prijave zatvorene zbog popunjenih mjesta. Dvodnevna radionica likovne kritike organizira se u MMSU treću godinu zaredom u suradnji s udrugom HS AICA. Naslovljena Tko se boji žena još? radionica tematizira položaj umjetnica danas, metode osnaživanja, nevidljive radne uvjete, ali i (samo)cenzuriranje žena. Radionicu 24. i 25. siječnja vode kustosice Ivana Meštrov i Ksenija Orelj. (VIŠE).

Radionica likovne kritike

Na radionici kućnih popravaka s Nikom Rukavinom, čiji je Priručnik za kućne popravke za žene dio izložbe “Vidljive”, sudionice i sudionici pod vodstvom autorice uče izvoditi popravke koji se stereotipno smatraju muškim zadacima u kući. 27. i 28. siječnja (VIŠE)

Istaknuta fotografija: Radionica kućnih popravaka s Nikom Rukavinom, Nina Đurđević

#Mia Štark #MMSU Rijeka #Sonja Pregrad #Vesna Vuković #Vlasta Delimar

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh