Damir Čargonja Čarli prodaje svoje umjetničko djelo „Ništa“

Nakon što je aktualna izložba Damira Čargonje Čarlija „Ništa“ svečano zatvorena 29. prosinca prošle godine, posljednjeg dana trajanja izložbe, u petak 12. siječnja s početkom u 20 sati, vrata se galerije ponovno otvaraju. Na samom događaju otvorenja posjetitelji će moći kupiti grafike NIŠTA, s potpisom autora ili bez njega, po cijeni od 20, odnosno 10 eura. Također će se i javno objaviti cijena rada NIŠTA postignuta na aukciji. Nakon toga organiziran je prigodni domijenak i glazbeni program.

Ovom prilikom, autor poziva sve kolekcionare i zainteresirane institucije da otkupe umjetnički rad „Ništa“ i to na način, da svoje ponude šalju na mail autora multumedijalni.centar@gmail.com od utorka 9. siječnja do petka 12. siječnja, zaključno do 12 sati. Cilj aukcije i prodaje grafika jest prikupljanje sredstava za opremanje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti adekvatnom platformom/dizalom za osobe s invaliditetom, odnosno osobama smanjene pokretljivosti.

Početna cijena umjetničkog rada „Ništa“ je 600 eura. Kupac umjetničkog djela „Ništa“ na dar dobiva orginalni USB-stick potpisan od autora na kojem je digitalna priprema vizuala izložbe.

Kupac umjetničkog rada „Ništa“ na dar dobiva originalni stick potpisan od autora na kojem je digitalna priprema plakata izložbe.

Događaj su pozvani otvoriti Branko Franceschi i Leila Topić, koji su u ime Odbora hrvatske sekcije AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara), reagirali na aktualnu izložbu, odnosno bivaju autorima upućene kritike. Poziv je upućen iz istih razloga navedenih u kritici HS AICA-e: „Stoga HS AICA poziva na argumentirani dijalog i utemeljenju kritiku koja će jačati kulturnu scenu umjesto da je antagonizira.”

Damir Čargonja Čarli ispred Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka; fotografirao Aleš Suk

Kako navodi i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, umjetnik, kustos, producent i organizator na području suvremene umjetnosti i kulture te dugogodišnji „spiritus movens” riječke nezavisne scene –Damir Čargonja Čarli (Rijeka, 1968.), izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Poreču, Stuttgartu, Beogradu itd. Od 1995. godine izveo je tridesetak performansa, akcija, što samostalno što u suradnji s drugim umjetnicima (među kojima su Sven Stilinović, Jusuf Hadžifejzović, Tom Gotovac aka Antonio Lauer, Vladimir Dodig Trokut itd.). Jedan je od osnivača udruge Otvoreni krug (osnovana 1992.), jedne od prvih udruga građana u Hrvatskoj. Surađuivao je s mnogobrojnim ekološkim grupama na raznim projektima. Osnivač je tvrtke M.M.C. d.o.o. (poduzeće u kulturi) i Galerije O.K. u Rijeci. Pokrenuo je mnogobrojne kulturne i umjetničke projekte, kao što su Goli otok – Novi hrvatski turizam, Festival nove umjetnosti / Festival of New Art – FONA. Godine 2005. pokrenuo je projekt oživljavanja riječkih plaža na pojasu Kantride i Bivia, a kroz djelovanje nekolicine ugostiteljskih klubova kroz koje se provode kulturno-umjetnički programi otvoreni za sve posjetitelje (Ljeto na Kantridi: Štikla, festival eksperimentalne i jazz glazbe; Gospodin Prassowski Classic – festival klasične i komorne glazbe; Empeduja Punk Festival; Art Kamp Empeduja – festival vizualnih i izvedbenih umjentosti). Nakon odlaska s mjesta voditelja kluba Palach (1998.-2008.) 2009. osniva K.U.N.S. (Klub umjetnika na Sušaku), koji se zatvara 2013. Dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke za izniman doprinos očuvanju identiteta grada kroz poticanje riječke nezavisne scene, suvremene umjetnosti i kulture 2021. godine. Godine 2023., dobitnik je posebne nagrade Ri Rocka „Legenda Ri Rock scene“.

Sponzori događaja su Hirter Croatia i Vina Sirotich.

#Aica #Damir Čargonja Čarli #Galerija O.K. #MMSU #Ništa

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh