Picasso i Mickey Mouse na riječkom Korzu: obilježavanje 75. rođendana Vladimira Dodiga Trokuta

Veliko obilježavanje sedamdeset i petog rođendana Vladimira Dodiga Trokuta, Antimuzej započinje u Rijeci u petak 15. ožujka 2024. godine, performansom „Picasso i Mickey Mouse na riječkom Korzu“.

Cjelogodišnje obilježavanje sedamdeset i petog rođendana Vladimira Dodiga Trokuta, uoči promocije nultog broja Anti-svijeta u Galeriji O.K., Antimuzej započinje u petak 15. ožujka, performansom „Picasso i Mickey Mouse na riječkom Korzu“ čiji je koncept utemeljen prema originalnom Trokutovom umjetničkom projektu, „Tko se boji Mickeya Mousea?!“

Na riječkom će Korzu, tako, biti postavljena Trokutova instalacija: crtež Pabla Picassa „Ljudi s ulice“ iz 1920-ih godina, kojeg je Trokutu darovao Koča Popović, general pukovnik JNA, te originalna gumena figurica Mickeya Mousea iz 1955. godine. Uz ova dva antimuzejska Trokutova izloška, javnosti će bit predstavljeno i pismo Koče Popovića iz 1987. godine kojim je Picassov crtež darovao Trokutu.

Kako navodi Domagoj Margetić, direktor Antimuzeja:

Trokut je ovim performansom simbolično komercijalnim odnosima u umjetnosti suprotstavio duhovnu i emocionalnu vrijednost, ali i idejnu vrijednost umjetničkog djela stavljanjem u potpunu ravan vrijednost jednog Picassa i vrijednost figurice Mickeya Mousea. Trokut integrira originalnog Picassa u svoje djelo ne kako bi ga obezvrijedio. Nikako. Nego kako bi obezvrijedio financijsku vrijednost kao nametnuti kriterij vrijednosti umjetničkog djela.

Obzirom na veliko prijateljstvo Ivana Kožarića i Vladimira Dodiga Trokuta, koji su suradnju u Rijeci provodili kroz MMC Palach i Galeriju O.K., performans će se održati na mjestu gdje je privremeno uklonjen Kožarićev „Hodač” – na riječkom Korzu, između 12:00 i 15:00 sati.

Naslovnica: Mickey Mouse, 1955., iz zbirke Antimuzeja

#Anti-muzej #Anti-svijet #Domagoj Margetić #Galerija O.K. #Vladimir Dodig Trokut

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh