Predavanje povodom Dana kazališta: „Jedanaest kazališta riječke četvrti Dolac“

Povodom Dana kazališta, Sveučilišna knjižnica organizira predavanje prof. dr. sc. Nane Palinić pod nazivom „Jedanaest kazališta riječke četvrti Dolac“

Predavanje će se održati u srijedu, 27. ožujka, s početkom u 18 sati u dvorani izložbe „Glagoljica“. Predavanje će biti popraćeno videom „Teatro Ricotti – Fenice“, koji rekonstruira povijest najvećeg i najraskošnijeg od njih, kazališta „Fenice“ u riječkoj četvrti Dolac, izgrađenog u 20. stoljeću (1911.-1914.). Rijeka se ističe kao izuzetan grad s bogatom i raznolikom arhitekturom koja prati njen razvoj od malog primorskog mjesta do velikog lučkog i industrijskog centra. Posebno treba istaknuti raznolikost kazališnih prostora koji su pratili taj razvoj. Kroz povijest, grad je imao čak 68 kazališnih i scenskih prostora, od kojih su 39 bila veća ili manja kazališta, dok su 29 bila ljetna scenska igrališta.

Gradska četvrt Dolac posebno se ističe u ovom kontekstu. Unutar nje, na relativno malom prostoru, izgrađeno je i uređeno čak 11 kazališnih prostora, od kojih su sedam bila stalna, a četiri su služila kao ljetne scene. Među njima, „Teatro Fenice“ se izdvaja kao najveće i najraskošnije kazalište. Sagrađeno je u periodu od 1911. do 1914. godine u secesijskom stilu. Iako već dulje vrijeme nije aktivan, „Teatro Fenice“ jedino je od tih kazališnih prostora koje i dalje postoji.

Istaknuta fotografija: „Teatro Ricotti – Fenice“, Sveučilišna knjižnica Rijeka

#„Teatro Ricotti – Fenice“ #Dan kazališta #Dolac #Nana Palinić #Sveučilišna knjižnica Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh