Predavanje Srećka Horvata „Poslije apokalipse: melankolija je luksuz!” u Filodrammatici

U okviru programa Refleks udruge Drugo more, filozof Srećko Horvat održat će u petak, 9. veljače u 19:00 sati u velikoj dvorani Filodrammatice predavanje pod nazivom „Poslije apokalipse: melankolija je luksuz!”, u kojem će govoriti o temama koje obrađuje u svojoj posljednjoj knjizi Poslije apokalipse.

Nedavno je objavljena vijest da neki start up s Grenlanda počinje pakirati i slati „arktički led“ s otopljenih ledenjaka koji će se naći u koktel barovima u Dubaiju i time tobože pomoći u „zelenoj tranziciji“. Umjesto fundamentalne promjene sustava koji dovodi do klimatske krize i rata, sada se ponovo nalazimo u „tranziciji“. Sveprisutni rat, klimatska kriza, nuklearna prijetnja, mikroplastika i svakodnevno nasilje, teško da je više moguće naći vijesti koje nisu apokaliptične. Međutim, što ako je naša realnost zapravo već post-apokaliptična? Što ako „apokalipsu“ ne shvatimo doslovno, kao „kraj svijeta“ već kao „otkrivenje“: čega je trenutna apokalipsa otkrivenje? Predavanje će se baviti našim suvremenim post-apokaliptičnim Zeitgeistom, raznim reakcijama na kraj (poricanje, melankolija, depresija), konceptima kao što su „supraliminalno“, „apokaliptična sljepoća“, komodifikacija i fetišizam Apokalipse.

Srećko Horvat

Srećko Horvat (1983.) je filozof i autor više od deset knjiga prevedenih na preko petnaest jezika, među kojima su Poslije Apokalipse, Radikalnost ljubavi i Poezija iz budućnosti. Autor je brojnih tekstova u nekim od najeminentnijih svjetskih medija, kao što su The Guardian, The New York times, Newsweek, Spiegel i drugi. Profiliran kao jedan od važnijih intelektualaca u Europi, zajedno s Yanisom Varoufakisom osnovao je DiEM25 (Pokret za demokratizaciju Europe) i Progressive International, a nedavno je pokrenuo „Školu autonomije“ na otoku Visu.

Ulaz je slobodan.

Istaknuta slika: vizual; Srećko Horvat „Poslije apokalipse: melankolija je luksuz!”,

#Drugo More #Filodrammatica #Poslije apokalipse: melankolija je luksuz #Refleks #Srećko HORVAT

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh