Predstavljen Advent Rijeka 2023., Riječane i njihove goste čeka više od stotinu programa na brojnim lokacijama

Na Botelu Marina u utorak je predstavljen Rijeka Advent 2023., tradicionalna prosinačka manifestacija, što će ove godine Riječanima, stanovnicima Primorsko-goranske županije i njihovim gostima u tridesetak dana ponuditi više od stotinjak razno-raznih manifestacija disperziranih po čitavom gradu i smještenih na nekoliko lokacija.

Advent Rijeka 2023. na Botelu Marina predstavili su Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice Grada Rijeke, Iva Sušlić, djelatnica tvrtke Promocija d.o.o., organizatora Adventiranja na Rezoluciji i Božićnog sajma na Korzu, Vedran Babić, predstavnik i jedan od glavnih organizatora Adventa na Gradini, Maja Eškinja, rukovoditeljica marketinga Plodina d.d. budući da se ova riječka tvrtka uz TZ Rijeka ove godine uključila u organizaciju adventskih događanja, Vladimir Jurić, predstavnik Veselog vlakića Djeda Mraza, Andrej Radalj, voditelj klizališta Morska pahuljica,  Andrej Kušeta, voditelj Botela Marina, Lucija Depikolozvane u ime projekta Kuglice dobrih želja, Dražen Siriščević, ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca, Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra Rijeka, Kristian Benić, predstavnik programa „Zimska priča u Benčiću“, Edvin Liverić, ravnatelj HKD-a na Sušaku, te Jadranka Čubrić i Duško Jeličić Dule u ime Hrvatske glazbene unije, suorganizatora tradicionalnog koncerta Božić je judi, što će ove godine doživjeti svoje čak 30. izdanje  ispred katedrale Svetog Vida.

Zadovoljan programima, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke. Snimila Kristina Bučić

Već samo letimičan pogled na poduži popis ukazuje da će Rijeka Advent 2023. biti raznovrstan, da će u njemu biti što za vidjeti  i pogledati, da će svatko moći pronaći nešto za sebe u programu namijenjenom svim uzrastima i svim afinitetima. O tome kako je završio natječaj za adventske lokacije i koliko je Grad Rijeka ove godine uprihodio novaca od najma prostora na prezentaciji nije bilo riječi, što je vjerojatno i dobra odluka. Bolje je u blagdanske dane ući u opuštenijem ozračju, za teške teme bit će dovoljno vremena odmah po završetku dana što nam slijede.

– Ove godine možemo se pohvaliti suradnjom s Veleposlanstvom Norveške, koje nam je s Navisom doniralo ovogodišnju jelku, prezentaciju koje ćemo imati u četvrtak kada započinje i naša tradicionalna akcija Kuglice dobrih želja, što će ove godine biti usmjerena na udrugu Uzor, koja se nasiljem u obitelji i prevencijom. Također, Norveška je ove godine donirala knjige Henrika Ibsena, darovat ćemo ih riječkim osnovnim školama i dječjoj kući. Dakle, 2. prosinca pali se božićna rasvjeta, 22. prosinca imat ćemo tradicionalnu gastro feštu kada ćemo na Korzu podijeliti više od tri tisuće porcija srdelica i bakalara na bijelo, a u Novu godinu ući ćemo s Gibonnijem. Stotinjak programa pripremili smo ove godine za Advent, pozivam sve da nam se pridruže u narednim danima, rekao je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, prepustivši riječ prvom čovjeku Turističke zajednice Grada Rijeke, koji je ustvrdio da Advent Rijeka nikada nije bio bogatiji programom i da će svi oni koji se odluče za adventske dane doći u Rijeku, iz Rijeke otići zadovoljni.

– Naša je najveća zadaća sada promovirati Advent, krećemo s kampanjom u Italiji i Sloveniji, vjerujem da ćemo ostvariti i turistički plus u odnosu na prethodne godine. Svi oni koji žele saznati što će se točno zbivati mogu to učiniti na stranicama Visit Rijeka, dodao je Petar Škarpa.

Iva Sušlić predstavila je Adventovanje na Rezuluciji i Božićni sajam na Korzu, pojasnivši kako će to izgledati na najatraktivnijoj riječkoj adventskoj lokaciji, u kakvim će delicijama posjetitelji Trga riječke rezolucije moći uživati, odnosno što će sve moći pronaći na Korzu, na kojem će se tijekom dana pretežno odvijati dječji programi.

Advent na Gradini predstavio je Vedran Babić, naglasivši da sedmogodišnji kontinuitet ukazuje na zadovoljstvo svih ljudi koji su do sada imali prilike u adventskim danima posjetiti Trsatsku gradinu. Lampice su postavljane više od dvadeset dana, naglasio je Babić, slijedi njihovo paljenje i simbolični početak manifestacije koja će posjetiteljima ponuditi 17 programa, posebne programe za djecu uz Djeda i Baku Mraz.

„Stanice dobrog djedice“, novi program u riječkom Adventu, predstavila je Maja Eškinja, voditeljica marketinga Plodina d.d.

– Kao prava riječka tvrtka najprirodnije je da smo se uključili u organizaciju Adventa Rijeka i učinili smo to u suradnji s Turističkom zajednicom i ponosni smo što možemo predstaviti projekt „Stanice dobrog djedice“. Projekt se sastoji od tri stanice, prva je Poštanski ured Djeda Mraza, druga stanica je vlakić, a treća klupica božićnih uspomena. Moram priznati da jedva čekamo da se u Riječkom tunelu otvori Poštanski ured Djeda Mraza, svi zajedno potrudili smo se da to bude posebna atrakcija, vjerujem da će uživati svi naši sugrađani, najviše oni najmlađi.

Riječane ove godine čeka nikad bogatiji Advent. Dražen Siriščević, Maja Eškinja, Petar Škarpa, Marko Filipović, Andrea Cvitan, Vedran Babić, Andrej Kušeta. Snimila Kristina Bučić

Dana 5. prosinca riječkim će Korzom početi prometovati vlakić Djeda Mraza, jedini u Hrvatskoj koji ne naplaćuje vožnju, kako je to naglasio Vladimir Jurić, uz dodatak da ove godine nije morao „torbariti“ riječke tvrtke jer su svi troškovi vlakića bili riješeni zahvaljujući suradnji Plodina i TZ Rijeka. Nešto malo ranije, odnosno 1. prosinca, svoja će vrata, dvadesetu godinu za redom, otvoriti i Klizalište Morska pahuljica, jutarnji termini bit će rezervirani za djecu, a kada započinju školski praznici, započet će i tradicionalna škola klizanja u organizaciji Doma mladih, najavio je Andrej Radalj. Adventskim danima posebnim programom i organizacijom dočeka Nove godine pridružio se i Botel Marina, studenti volonteri Biotehnologije pripremili su 200 kuglica dobrih želja, ove godine za udrugu Uzor, koja osim borbe protiv nasilja i prevencije nasilja u obitelji pruža i uslugu sigurne kuće. Kuglice dobrih želja, kaže Lucija Depikolozvane, na Korzu će se moći postaviti u četvrtak i petak.

– Radujte se narodi, Rijeke i svi ostali, na onome što su ove godine pripremili u HNK Ivana pl. Zajca, započeo je Dražen Siriščević, ravnatelj Opere riječkog HNK. – Puni smo programa kao šipak koštica, a svaka od tih koštica je jako slatka. Imat ćemo Božićnu priču, Regoča, Orašara, imat ćemo tradicionalni koncert opernog zbora, imat ćemo pet Novogodišnjih koncerata pod ravnanjem maestra Valentina Egela, bit će tu i Enigmatske prezentacije, Pikova dama i mjuzikl U ritmu Broadwaya. Ali i to još nije sve, dvije središnje subote zbor će izaći iz Kazališta i pjevati božićne pjesme. Možda će ovo što ću reći zvučati pomalo kao oksimoron, ali iščekuje nas raskošni prosinac, još jednom, svim na zemlji želimo mir i veselje, poručio je Dražen Siriščević.

Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra Rijeka, predstavila je program što će se održavati u Park šumi Sveti Križ, gdje će se publici pokušati prenijeti najljepše priče zapisane u zvijezdama, otkriti tajna Božićne zvijezde, gledati premijera filma Valcer zvjezdanih plesača. Treće i vjerojatno posljednje gradilišno izdanje „Zimske priče u Benčiću“ predstavio je Kristian Benić, koji je naglasio da su to uglavnom programi iz sfere kulture i umjetnosti, svi koji dođu u krug Dječje kuće imat će priliku sudjelovati u raznim radionicama, projekcijama, cirkusu, igranju vatrom….

– Mi smo inače živo mjesto, a vjerujem da će ovo biti najveseliji prosinac, zaključio je Benić.

Bogat koncertni (Boris Štok, Damir Kedžo) program i brojna plesna događanja pripremili su u HKD-u na Sušaku, pa je ravnatelj Edvin Liverić ustvrdio da će vrijediti povremeno prijeći Rječinu, prije nego je Jadranka Čubrić najavila 30. izdanje koncerta Božić je judi. Na burovitom Korzu, rekla je Jadranka Čubrić, 1994. godine održano je prvo izdanje, iduće godine slavimo 30. godina od prvog koncerta održanog 26. prosinca.

– Božić je judi, pridite svi, Sretan Božić i Novo leto, za kraj je poentirao Duško Jeličić Dule.

Jadranka Čubrić i Duško Jeličić Dule. Snimila Kristina Bučić

Naslovnu fotografiju snimila Kristina Bučić

#Advent #Advent Rijeka #Botel Marina #Marko Filipović #Petar Škarpa

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh