Premijera dokumentarnog filma „Snajka: Dnevnik očekivanja” u Art-kinu

Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima

U četvrtak, 16. studenog u 20 sati u Art-kinu se održava premijera filma Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi, participativno-opservacijskog dokumentarca o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati.

Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi.

Tea i Mirsad će roditeljima uporno pokušavati biti poslušna djeca, a svojoj kćerkici Fridi slobodoumni mama i tata što se čini kao nemoguć zadatak, svoj ljubavi unatoč.

Riječkoj premijeri filma pridružit će se i redateljica filma Tea Vidović Dalipi, inače po struci sociologinja i istraživačica, kojoj je Snajka: Dnevnik očekivanja redateljski debi.

Dokumentarac je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. Svjetsku premijeru imao je ovo ljeto na DokuFestu u Prizrenu, gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa “Dan ljudskih prava”, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza.

Dan nakon premijernog prikazivanja u Art-kinu, 17. studenog u 18 sati, povodom Međunarodnog dana tolerancije na repertoaru je inkluzivna projekcija filma Snajka: Dnevnik očekivanja, prilagođena gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. Projekcija se održava u sklopu inkluzivnog audiovizualnog programa udruge Filmaktiv s partnerima – Film svima.

Ulaznice za film su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

#Art-kino #Film svima #Filmaktiv #Snajka: Dnevnik očekivanja #Tea Vidović Dalipi

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh