Galerija Klović: „Fraktali u nama” Barbare Argentin Štiglić

U Galeriji Klović, 21. rujna s početkom u 19 sati, otvara se izložba Fraktali u nama Barbare Argentin Štiglić.
Barbara Argentin Štiglić u svom novom ciklusu istražuje posebnu tematsku i oblikovnu vizualnost. Proširujući prostor stvaranja, pruža nam naznaku neobičnih kompozicija te putem njih oblikuje slikovni pandan svojih misli. Ovi radovi nastali su u okviru intuitivne poetike same autorice i kao da bilježe energije i vibracije od kojih su građeni elementi svemira, atoma i prirode, pa stoga i nas samih.
Riječ je o zasebnoj cjelini u kojoj je polazište tradicija, jer ona je inspirira u izradi nakita, zanimljivih i dojmljivih uradaka, funkcionalnih predmeta, zavodljivih i lijepih. Njihove strukture tvore kompleksnost fraktalnih spojeva te nastaju motivi poput dijelova školjaka, cvjetova ili jednostavnih kružnica, karika ili spirala. Upravo tu intuitivnost i pročišćenost umjetnica izdvaja fotografirajući, razrađuje osnovu i dolazi do početka, do jedinstvenog i najbazičnijeg spoja koji se ponavlja u beskonačnosti stvarajući svoj krajolik, kaleidoskopski preplet veoma poetičan i znakovit. On raste, nezamjenjiv i savršen, a likovne se strukture preklapaju prepune tajanstvenosti i finoće. Suptilno implementirajući forme i boju s lakoćom prizora, ona izgrađuje tajanstven i neopipljiv doživljaj drugih dimenzija i osjeta, slobodnog i bezgraničnog svijeta.
Poput nota nevidljive glazbe, umjetnica kadrirane strukture kombinira i slaže, formirajući vizualno ritmične i skrovite zapise. Odabire izravne i decentne tonove, mirne i raskošne, srebrnih i bakrenih linija crteža koji iscrtani svijetlom postaju nestvarni i skroviti. Iako u svom radu primjenjuje fotografiju, to nisu klasični predjeli gledani kroz objektiv kamere već, poput slikarskog alata, ona joj pomaže kako bi razradila i prikazala svoja razmišljanja koristeći je poput kista ili olovke. Ogoljujući elemente ponavlja ih, naglašava i mijenja, osluškujući njihove titraje i otiske, frekvencije i puls koji iza njih ostaje. Poput tajnovitog pisma, pronađenih slika drevnih civilizacija, mi uranjamo u njezin svijet, svijet misli i energija, uprizorenih nevidljivih i naslućenih razina, slojeva i pomaka, fragmenata bez sjena i perspektiva. Koristeći samo jedan koloristički raspon u svom njegovom intenzitetu i bogatstvu, autorica stvara slike razigrane dinamike te jake misaone i meditativne dimenzije. Poput zarona u dubinu mora, otkrivamo svijet tišine i pronalazimo svoj mir, sklad sakrivenih tajni unutar nas. Ti zračni i svjetlosni predjeli potraga su za savršenstvom odnosa kromatskih susreta pretočenih u sukladnost metafora i poetike. Unutar prizora ističe se spirala, drevni simbol koji primjenjuju gotovo sve kulture, označavajući osnovu funkcioniranja solarnog sustava, nebeskih galaksija, pa sve do bazične gradnje formi biljnih i životinjskih organizama. Taj idealni omjer sklada i ravnoteže tvori sectio aureu – zlatni rez.
Prateći otkucaje misli prirode motivi fraktalno rastu ponavljajući se u beskrajnom nizu. U osnovi oni su uvijek isti, no u isto vrijeme toliko bogati i prepuni podataka nose informaciju i tajnu sadržavajući osnovu života, kreativnosti, ali i umjetnosti same koju nam Barbara Argentin Štiglić prenosi vrlo dojmljivo, iskreno i snažno.
Barbara Argentin Štiglić rođena je 1977. u Rijeci. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci (kiparski dizajner) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem grafika.
U svom radu povezuje fotografiju, grafiku i kiparstvo u jednu cjelinu te putem fotografije kao medija pruža materijalima i teksturama jedno novo ozračje i dimenziju.
Diplomu grafičkog dizajnera stječe u školi informatike IVORA. Osniva obrt za grafički dizajn pod imenom “DIZAJN BAS“ u kojem se bazirala na dizajnu umjetničkih razglednica. Njezine razglednice kao posebne i unikatne prepoznate su kao kvalitetan suvenir te su predstavljene na Otvorenim danima hrvatskog tradicijskog i umjetničkog obrta, krajem srpnja 2009. u New Yorku.
Od 2008. članica je HDLU Rijeka. Od 2017. aktivno sudjeluje u radu kulturnih udruga grada Bakra; KUU Sklad – Bakar i Katedra čakavskog sabora „Bakarskoga kraja“ u kojima sudjeluje na osmišljavanju i provođenju raznih kulturnih sadržaja za odrasle i djecu.

Izložbu možete pogledati do 5. listopada.

Istaknuta fotografija: Fraktalna čestica, 2019., Barbara Argentin Štiglić

#Barbara Argentin Štiglić #Fraktali u nama #Galerija Juraj Klović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh