Preminula Slađana Milošević

Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini

Umrla u Zemunskoj bolnici, poslije kraće bolesti. Rođena je u Beogradu 3. listopada 1955. godine i smatrana je ikonom novog vala osamdesetih u Jugoslaviji.
U petoj godini, upisala je glazbenu školu s fokusom na klavir. Već s dvanaest godina, započela je svoj doprinos modernoj glazbi svirajući i pjevajući u bendovima poput Nebeske konjice, Epitaf8 i Džentlmeni. Njezin prvi samostalni nastup dogodio se na festivalu „Studentsko ljeto” u Maglaju 1974. godine, gdje je osvojila „Grand Prix”. Godine 1977., postigla je značajan uspjeh na tadašnjoj pop rock sceni s pjesmom „Au, Au”, te je iste godine nastupila na koncertu kod Hajdučke Česme, prije Bijelog dugmeta. Rušila je tabue izdavanjem pjesme „Seksi dama”, koja je bila zabranjena za emitiranje na mnogim radijskim i televizijskim postajama.

Njena karijera se nastavila 1979. godine s pjesmom „Amsterdam”, koja ju je pozicionirala kao jednu od pionira novog smjera u bivšoj državi, poznatog kao „New wave”. Godine 1981., sudjelovala je na Pjesmi Eurovizije u Beogradu, osvojivši 8. mjesto sa skladbom „Recept za ljubav”. Preselila se u Njemačku 1983. godine, gdje je osnovala sastav „Neutral Design ”i izdala album koji je postigao veliki uspjeh u Njemačkoj i Švedskoj. Nastala je i pjesma „Princeza” te duet s Dadom Topićem 1984. godine.

Godine 1989., otišla je u Sjedinjene Američke Države gdje je neko vrijeme svirala sa sastavom „Baby Sister”. Živjela je od glazbe, ali se također bavila i drugim aktivnostima: radila je kao broker na burzi te u marketing agencijama. Vratila se u Beograd 1995. i posljednjih godina je živjela na relaciji Beograd – Los Angeles.

Istaknuta i ostale fotografije: iz kluba Galerija Štab; autor: Đildo Bavčević

#glazba #ikona #Jugoslavija #novi val #Slađana Milošević

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh