Prije 26 godina donesena Odluka o grbu i zastavi Grada Rijeke

Gradsko vijeće Grada Rijeke, 26. ožujka 1998. je donijelo Odluku o grbu i zastavi Grada Rijeke

Tom odlukom uređuje se opis grba i zastave Grada Rijeke te način i zaštita uporabe. Zanimljivo je da je tom Odlukom grb bio istovjetan grbu iz 1659., s krunom, lentom i natpisom. Također, Odlukom je i zastava Grada Rijeke izgledom odgovarala zastavi iz 1870., odnosno trobojnici vodoravnih pruga u bojama tamni karmin-zagasito žuta-ultramarin.

26. studenog 1998. isto tijelo donijelo je Odluku o izmjeni grba i zastave, pa je tako s grba nestala kruna, lenta i natpis, a zastava je u potpunosti promijenjena u jednobojnu, plave boje s novim grbom u sredini.

Grb grada Rijeke temelji se na grbu kojeg je 6. lipnja 1659. hrvatski kralj i austrijski car Leopold I. dodijelio Rijeci. U crvenom ovalnom štitu desnom nogom stojeći na stijeni dvoglavi crni orao uzdignutih krila obiju glava gledajući u lijevo sa zlatnim kljunovima i nogama i crvenim jezicima, lijevom nogom drži vrč prirodne boje iz kojeg se obilno izlijeva voda koja se razlijeva oko stijene.

Uz službenu plavu zastavu s riječkim grbom u sredini, Grad Rijeka ima i svoju svečanu zastavu, kao još jedan načina kojim se izražava pripadnost gradu (SN Grada Rijeke 8/20). Svečana zastava Grada je zastava koju je ondašnje Gradsko vijeće odobrilo 1870. godine. Zastava je trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zlatnožute boje i ultramarina. Na sredini zastave nalazi se povijesni grb Grada: u crvenom ovalnom štitu desnom nogom stojeći na stijeni dvoglavi crni orao uzdignutih krila obiju glava gledajući u lijevo sa zlatnim kljunovima i nogama i crvenim jezicima, lijevom nogom drži vrč prirodne boje iz kojeg se obilno izlijeva voda koja se razlijeva oko stijene. Iznad orla je austrijska carska i hrvatska kraljevska kruna s dvjema plavim vrpcama koje vise vodoravno iz nje. Ispod štita je vrpca s natpisom “Indeficienter” (nepresušan).

Oko riječke trobojnice bez grba ili s grbom vode se rasprave. Jedni iznašaju činjenicu da je prvobitna riječka trobojnica nastala sredinom XIX. st. bila bez grba jer se riječki grb stavljao samo na zastave vladara nad Rijekom (na austrijsku, mađarsku i hrvatsku zastavu), a za riječku zastavu (s bojama iz grba iz MDCLIX) nije bilo potrebe za dodatnim grbom na zastavi, dok se drugi pozivaju na varijante zastave koje su u prošlosti pojavljivale. Za svečanu zastavu iz 2020. odlučena je opcija s grbom i izmijenjenim nijansama boje (svijetloplava umjesto tamnoplave kakva je u traci oko grba).

G. Butković, “Slava Rijeke”, slika riječke trobojnice iz 1905.
#Grad Rijeka #grb #odluka #Rijeka #zastava

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh