Program manifestacije „Dani Trsata“

U razdoblju od 16. do 23. travnja, zajedno s proslavom blagdana sv. Jurja, održat će se „32. Dani Trsata“. Manifestacija je započela u utorak, svečanim mimohodom Trsatom uz Gradsku glazbu „Trsat

U četvrtak, u prostorijama Hrvatske čitaonice na Trsatu, s početkom u 17:30 sati, bit će održan stručni skup pod nazivom „Trsat – Čuvar Frankopanske baštine“, tijekom kojeg će se održati četiri predavanja: Muzejska savjetnica Daina Glavočić govorit će o „Posljednjem počivalištu na Trsatu“, fra Vjeran Lazić o „Glavinićevu Trsatu“, arheolog Ranko Starac održat će predavanje na temu „Gdje je nestala crkvica sv. Luke?“, a heraldičar Mladen Stojić govorit će o povijesnom grbu Grada Trsata.

U petak, od 15 do 17 sati, održat će se kreativna radionica u prostorijama kluba umirovljenika, dok će od 18 sati u ogranku Gradske knjižnice biti pričaonica za djecu pod nazivom „Susret s Frankopanima“.

Središnji događaj cjelokupne manifestacije bit će „Bitka za kaštel“ koja će se održati u subotu, uz cjelodnevni program na Trsatskoj gradini i u Nugentovu parku. Sudjelovat će sljedeće viteške (i ostale) udruge: „Sv. Nikola“ iz Varaždina, „Vitezovi Vranski“ iz Sukošana, Udruga „Mutila“ iz Medulina, „Barbanski vitezovi“, „Ordo Sancti Viti“ iz Rijeke. „Knezovi Frankopani“ su domaćini, a dolaze gosti iz Drivenika, Grobničani, „Bakarska straža“, Streličarski klub „Maura kal“ s Krka, te se očekuju i predstavnici krčkih „Knezova Frankopana“. Oko 14 sati, očekuje se postavljanje njihovih šatora gdje će se posjetitelji moći okušati se u streličarstvu, razgledati opremu i upoznati se s radom udruga. Subotnji program započinje u 15 sati pucnjem iz topa sa sjeverne kule Trsatske gradine. Za 15:30 sati predviđen je svečani mimohod svih sudionika u kojem će se prolaziti preko cijelog Trsata. Održat će se i streličarski turnir, megdan vitezova mačevalaca, a Plesna skupina „Kontea“ izvodit će srednjovjekovne plesove. U 18:30 sati održat će se spomenuta „Bitka za kaštel“, koja rekonstruira bitku protiv Mađara iz 15. stoljeća te se nakon pobjede spušta Frankopanska zastava niz Trsatsku gradinu. U 20 sati u Hrvatskoj čitaonici „Trsat“ nastupit će mješoviti zbor „Castrum“, a u Nugentovom parku vitezovi će nakon borbe imati srednjovjekovnu gozbu.

U nedjelju, 21. travnja, u 10 sati bit će polaganje vijenaca na spomenik NOB-a i spomen-obilježje poginulim braniteljima, a u Nugentovom parku bit će obilježen Dan mjesnog odbora „Trsat“. Na terenima BK-a „Trsat“ će u 11 sati započeti turnir u boćanju, a od 13 sati slijedi nastup DJ-a „Sale For Love“.

U ponedjeljak, 22. travnja, u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu, održat će se koncert Gradske glazbe „Trsat“ s početkom u 19:30 sati, dok će na blagdan sv. Jurja, 23. travnja, u župnoj crkvi biti održana svečana sveta misa u 18:30 sati.

Istaknuta fotografija: Grad Rijeka, „Dani Trsata“ 2023.

#Bitka za Kaštel #Dani Trsata #Frankopani #Trsat #viteške udruge

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh