Programski ciklus popularne znanosti u GKR: “Fascinantni svijet supravodiča“

U Gradskoj knjižnici Rijeka održat će se predavanje „Fascinantni svijet supravodiča“ pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Emila Tafra, u petak, 15. ožujka 2024. s početkom u 18:00 sati.

Supravodljivost, jedan od najvažnijih elemenata suvremenog svijeta i jedno od najfascinantnijih područja budućeg razvoja, bit će tema ovog predavanja. Od otkrića prije više od sto godina, supravodljivost fascinira znanstvenike, ali i širu javnost. Postoji nastojanje da se fascinantna svojstva supravodljivosti počnu više koristiti u svakodnevnom životu, no najveću zapreku predstavlja činjenica što je supravodljivost do sada ostvarena samo na niskim temperaturama i/ili pri visokim tlakovima. No, prošle godine, dvije nezavisne grupe znanstvenika iz SAD-a i Južne Koreje objavile su da je opažena supravodljivost na sobnoj temperaturi u različitim materijalima, što je pobudilo veliku pažnju znanstvene i šire javnosti. U ovom predavanju pričat ćemo o svojstvima supravodiča, o povijesti istraživanja supravodljivosti od otkrića do recentnih postignuća i pitanja je li 2023. g. ostvarena supravodljivost na sobnoj temperaturi. Osim toga ćemo pričati o tome gdje se danas koriste supravodiči, te gdje bi se mogli koristiti u budućnosti, stoji u objavi Gradske knjižnica Rijeka.

Izv. prof. dr. sc. Emil Tafra izvanredni je profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je inženjerski smjer fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2001. g, te doktorirao iz fizike čvrstog stanja 2009. g. Od 2010. g do 2011. g. boravio je na postdoktorskom usavršavanju na Institutu Paul Scherrer u Villigenu, Švicarska. U znanstvenom radu se bavi istraživanjem magnetotransportnih svojstava različitih materijala, najviše manganita, organskih (supra)vodiča, kuprata, oksidnih heterostruktura. Na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Fizike, nositelj je više kolegija, među ostalim i izbornog kolegija: „Niskotemperaturna fizika i supravodljivost“.

Pop science je programski ciklus Gradske knjižnice Rijeka u sklopu projekta American Cornera Rijeka. Program izvire iz smjernica ciklusa “Otporna knjižnica, otporna zajednica” a posvećenog temama osnaživanja pojedinca i zajednice za suvremeni svijet. Pop science širi spektar interesa na različite aktualne i ključne teme suvremene tematike kroz koje se kompleksni koncepti pokušavaju približiti široj javnosti na razumljiv način.

Više informacija nalazi se na sljedećoj poveznici.

Istaknuta fotografija: Gradska knjižnica Rijeka

#Emil Tafra #Fascinantni svijet supravodiča #Gradska knjižnica Rijeka #pop science

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh