Projekcijom Kapelskih kresova u Lokvama počinje Cinehill festival

Publika, gosti i organizatori oprostili su se od festivala u Motovunu uz puno emocija • Festival počinje novu priču već ove srijede na Petehovcu u Gorskom kotaru


Tradicionalnom zdravicom, ovog puta s puno emocija, Cinehill Motovun Film Festival oprostio se sa svojom dosadašnjom lokacijom u Motovunu. Na prepunom motovunskom trgu publika, gosti i organizatori nazdravili su za 25 prekrasnih godina filmova, veselja i sjajne atmosfere na ovom istarskom brdu.

Na pozornici su burno pozdravljeni svi osnivači festivala, kao i današnji tim i volonteri. „Istodobno smo tužni i sretni jer ovaj je festival napravio nešto prebitno za domaću kinematografiju. Svi domaći festivali potekli su iz njega. Kad sam završila Akademiju i počela raditi 1999. godine, bilo je užasno depresivno, a ovaj nam je festival dao posla”, izjavila je redateljica Dana Budisavljević, članica festivalskog tima od prvih dana.

Festival se sada seli s 277 metara motovunske nadmorske visine na planinskih 1035 metara na brdu Petehovac iznad Delnica. U posebno uređenom, bajkovitom okruženju od 26. do 29. srpnja festival počinje novu priču uz koncepciju sličnu dosadašnjoj – mnogo nezavisnih filmova, glazbe, umjetničkih i drugih zbivanja uz mnogo opuštanja i hedonizma.

Tijekom večeri dodijeljene su nagrade za cijenjenu festivalsku konkurenciju kratkometražnih filmova. Žiri je najboljim u programu Cinehill kratki proglasio film Tremor njemačkog redatelja Rudolfa Fitzgeralda Leonarda. “Kao portret čovjeka s invaliditetom, Tremor utjelovljuje ideju kinematografije koju žiri želi braniti i njegovati: beskompromisan, bez straha da uznemiri publiku i prekrasan u svojoj sirovosti. Poput njegovog glavnog protagonista, to je film koji ne želi biti definiran očekivanjima ili samosažaljenjem”, stoji u obrazloženju žirija.

Istodobno, žiri je odlučio kako će ovogodišnji kandidat Cinehill Motovuna za Europsku filmsku nagradu biti topli i iskreni turski film Nečuveno redatelja Ramazana Kılıça, i to „zbog jednostavnog i autentičnog prikaza o suprotstavljanju cenzuri na dječje revolucionaran način”.

Posebno priznanje žirija dobio je francusko-kolumbijski film All-Inclusive redatelja Duvána Duquea Vargasa. Ostale festivalske nagrade bit će dodijeljene nakon drugog dijela Cinehill Motovuna na Petehovcu u Gorskom kotaru.

Uvod u nastavak festivala bit će večerašnja projekcija jedne epizode serije Kapelski kresovi u 21 sat u Domu kulture u Lokvama. U seriji snimanoj prije gotovo pet desetljeća upravo u Gorskom kotaru jednu od uloga, koja ga je kasnije obilježila, odigrao je glumac Zdenko Jelčić kojem će tijekom festivala na Petehovcu biti dodijeljena nagrada za 50 godina filmskog stvaralaštva.

Filmski program na Petehovcu počet će ove srijede projekcijom talijanske apokaliptične eko-drame Suša redatelja Paola Virzìja, o trogodišnjoj nestašici vode u Rimu. Istog dana počet će i popratni program, a u sklopu događanja o suživotu s prirodom, održat će se radionica „Oči u oči s pticama grabljivicama”. Prvi dan petehovačkog programa obilježit će i nastup jednog od najmlađih DJ-a na svijetu – osmogodišnjeg DJ-a Svemira koji funk i slične žanrove „pušta” s ploča, a večer će završiti uz nastup Mile Kekina.

Četiri dana goranskog užitka obilježit će atraktivan filmski program sastavljen od velikog broja nagrađenih filmova i festivalskih hitova, ambijentiranih u raznim dijelovima svijeta. Među njima su intrigantna bugarska drama Blagina pouka, kazahstanski film ceste za dobro raspoloženje Gorski luk, poetičan kanadski film o odrastanju Jezero Falcon i poljski Kruh i sol koji tematizira netrpeljivost prema migrantima. Festival će u subotu zatvoriti češki distopijski film Reset.

U bogatom glazbenom programu nastupit će i Miach, Djeca te bendovi 4head i Skupljači perja, kao i Filip Riđički i Mario Kovač u ulogama DJ-a, a posebna atrakcija bit će projekcija kultnog glazbenog filma The Rocky Horror Picture Show. Nizom raznih događanja ukazat će se na potrebu očuvanja okoliša i suživot s prirodom poput radionica o divljim životinjama, pješačkih tura i vježbanja joge.

Neće izostati ni vinsko-gastronomska događanja poput edukacije i degustacije „Vino i film – autohtone sorte Kvarnera i Cinehill festival vole se javno” na kojoj će se 27. i 28. srpnja na Petehovcu predstaviti devet vina od autohtonih sorti vinove loze Kvarnera.

Cinehill Motovun Film Festival održava se ove godine u suradnji s Turističkom zajednicom Primorsko-goranske županije, Hrvatskim audiovizualnim centrom i Istarskom županijom.

Ulaznice za filmski program dostupne su online: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice

#4head #Cinehill Motovun Film Festival #Dana Budisavljević #Delnice #Djeca #Duván Duque Vargas #Filip Riđički #Kapelski kresovi #Mario Kovač #Miach #Mile Kekin #Paolo Virzi #Petehovac #Ramazan Kılıç #Rudolf Fitzgerald Lenard #Skupljači perja #Zdenko Jelčić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh