Jazz, gospel i klasika pod zvijezdama, neka vas svi glazbeni putevi ovaj tjedan odvedu na Kantridu

Ako ste slučajno u nedoumici kako provesti tjedan što je pred nama evo nekoliko korisnih savjeta, možete ih nazvati i informacijama, ako baš to tako želite. Jasno je da se u čitavom nizu riječkih ljetnih događanja, onih istaknutih i manje istaknutih, ponekad nije jednostavno odlučiti za onaj pravi, no svi vi koji se ovoga tjedna budete odlučili za odlazak na Kantridu, sigurno – nećete pogriješiti. Ljeto na Kantridi, jedinstveni projekt što se treće godine uzastopce održava na plažama Kantride, i zahvaljujući kojemu je jedan riječki kvart postao prepoznatljiv, kako u turističkoj, tako  i u kulturnoj ponudi daleko izvan granica Rijeke, ovoga tjedna vodi vas na jedninstveno glazbeno putovanje tijekom kojega će na svoje doći svi ljubitelji vrhunske glazbe. A kombinaciji vrhunskog jazza, gospela i klasike, priznat ćete, zaista se u Rijeci rijetko može uživati.

Dakle, ovotjedna priča Ljeta na Kantridi započinje u srijedu, 26. srpnja, nastupom benda Zmaj/Orko/Star na plaži Kantrida pokraj Beach bara Morski prasac. Drugi je to koncert ovogodišnjeg Štikla festivala, a tijekom kojega ćete imati prigode vidjeti kako su Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić na zmajevim krilima, pod Orkovim čarolijama zasjali poput zvijezde u svom novom triju kojim ispituju granice svemira, svoje zemaljske korijene i energiju pokreta često znanog kao ples, te otkrivaju nove mostove vođeni intuicijom inspirirani trenutkom  i posve slobodnim duhom. Je li to jazz, je li to rock? Pitanja su nebitna, odgovore ćete dobiti kroz uzbudljivo i nepredviljivo koncertno ukazanje, odnosno riječku premijeru njihovog hvaljenog prvijenca nazvanog Escape. Ne, Majstorović, Rupena i Starešinić neće pobjeći, štoviše povest će vas na „hipnotičku vožnju što donosi fuziju mnogih stilova i žanrova, akustične i električne svirke, a tehničkom ekspertizom uključenih i umjetničkim dojmom izbjegava pogreške prethodnika“, kako je to zapisao Hrvoje Horvat u Večernjem listu.

Zmaj/Orko/Star – Toni Starešinić, Zoran Majstorović i Borko Rupena

Dan kasnije na plaži Ploče, odnosno na terasi Beach bara Prasowski započet će 2. Gospodin Prasowski Classics, jedini festival klasične komorne glazbe pod zvijezdama. Gospodin Prasowski Classics prošle se godine pokazao kao pun pogodak, festival koji je klasičnu glazbu približio i onima koji tvrde da takvu glazbu nikada ne bi mogli slušati. Ivan Vagroš, riječki fagotist i organizator festivala, sastavio je program u kojemu će biti standardnih, romantičnih klasičnih kompozicija, ali i neoklasicizma i eksperimentalne klasične glazbe. Gospodin Prasowski Classics otvorit će 27. srpnja, kao i prošle godine, Riječki puhački kvintet, 28. srpnja na rasporedu je nastup Kvinteta Brassowski, odnosno Brass kvinteta i Dua Kyryov&Genovese, koji su prošle godine nastupili kao Kamov trio. Treća noć (29. srpnja) rezervirana je za Histriatria Project trio iz Labina, koji štuju klasiku na eksperimentalniji način, a  Festival će zaključiti Zagrebački puhački trio cjelovečernjim koncertom.

Kvintet Brassowski

Već sve to nabrojano bilo bi sasvim dovoljno glazbenih uzbuđenja, iako će sasvim sigurno na Morskom prascu 28. srpnja biti i glazbeno uzbudljivo i glazbeno emotivno i u svakom slučaju jedinstveno prvi put u Hrvatskoj uživo poslušati gospel zbor Sincere Praise. Sincere Praise je zbor iz Londona, broji dvadesetak ljudi, pjevača i članova pratećeg benda, a izvode autorsku gospel glazbu, kao i tradicionalne gospel napjeve i suvremeniju duhovnu glazbu u svojim aranžmanima. Uz Sincere Praise bit će i vrhunski glazbenici poput Ivana Špoljarića i Andreja Grozdanova, a to vjerojatno svima dovoljno govori.

Zbor Sincere Praise svoju hrvatsku premijeru imat će na Morskom prascu

Dakle, zaboravite na sve što se događa u Rijeci, odbacite toalete, ležerno se odjenite i dođite uživati u vrhunskoj glazbi, ono što može ponuditi ekipa iz benda Zmaj/Orko/Star u svojoj inačici jazza ili Sincere Praise s gospelom, a zna se da je upravo gospel imao presudni utjecaj i na rani razvoj bluesa, rocka i soula, u konačnici ono što mogu ponuditi glazbenici Simfonijskog orkestra HNK Ivana pl. Zajca na drugom festivalu klasične glazbe pod zvijezdanim nebom Kantride, ovoga tjedna nećete moći doživjeti nigdje drugdje u Rijeci. Svi putevi, dakle, vode na Kantridu.

Svi koncerti započinju od 21 sat, ulaz na sva događanja Ljeta na Kantridi je besplatan, što nimalo nije nevažno za naglasiti. Ljeto na Kantridi provodi se u organizaciji tvrtke Novi turizam d.o.o., koja je nositelj koncesijskih odobrenja za ugostiteljske objekte na plažama Kantride i čitav projekt financira iz vlasititih sredstava.

Naslovna fotografija Zmaj/Orko/Star. Snimio: Vedran Metelko

#Andrej Grozdanov #Gospodin Prasowski Classics #Ivan Vagroš #Ljeto na Kantridi #Zmaj/Orko/Star #Zoran Majstorović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh