Prvi koncert Orkestra CEMAN na proljetnoj turneji

Sinoć se, 23. svibnja, u Mramornoj dvorani Guvernerove palače, održao prvi koncert proljetne turneje Orkestra CEMAN (Mreže srednjoeuropskih glazbenih akademija). Publika je imala priliku uživati u izvedbama djela Ludwiga van Beethovena (klavirski koncert br.4 u G-guru op.58, uvertira op.62) i Wolfganga Amadeusa Mozarta (simfonija br. 41 u C-duru KV 551)

Riječ je o orkestru koji se sastoji od najboljih studenata Muzičkih akademija iz 11 vrhunskih glazbenih institucija diljem regije, uključujući Ukrajinu, Italiju, Albaniju, Rumunjsku i Mađarsku stoga ne čudi što je orkestar sinoć pokazao nevjerojatnu tehničku virtuoznost i zrelost u interpretaciji. Ovaj koncert bio je početak proljetne turneje koja će se održati u još tri grada; Ljubljani, Trstu i Grožnjanu, simbolizirajući rastuću prekograničnu zajednicu pod zastavom europskog građanstva

CEMAN orkestar
Projekt je započeo 2016. godine u Trstu na inicijativu Konzervatorija za glazbu „Giuseppe Tartini“ a osnovan je kako bi se omogućila razmjena studenata i nastavnika među glazbenim akademijama zemalja CEI (Central European Initiative), s ciljem promoviranja povijesne i kulturne baštine svih uključenih zemalja. Inicijativa je pokrenuta tijekom Međunarodnog susreta „CEI-Glazbeno visoko obrazovanje”, održanog u Trstu u listopadu 2016. godine, a danas je simbol europske kulturne suradnje i razmjene. Orkestar je debitirao 2018. godine u Zagrebu, nakon čega je uslijedio koncert u Trstu, pod dirigentskom palicom Jasenke Ostojić.
Olsi Qinami i Adelajd Zhuri.
Olsi Qinami, glavni dirigent i glazbeni direktor Londonske gradske filharmonije te dirigent Nacionalnog radio simfonijskog orkestra Albanije, unio je u izvedbe svoju jedinstvenu umjetničku viziju. Njegova karijera uključuje suradnju s prestižnim orkestrima poput BBC Simfonijskog orkestra, Nacionalne Opere Slovenije, Opere Hong Kong, Norveškog radio orkestra i mnogih drugih. Qinami je poznat po svojoj sposobnosti da prenese strast i energiju kroz glazbu, što je sinoć bilo očigledno u svakoj noti.

Na klaviru je nastupio izvanredni pijanist Adelajd Zhuri. Rođen 1998. godine u Albaniji, Zhuri je već u mladosti pokazao izvanredan talent koji ga je odveo na prestižne glazbene akademije diljem Europe. Osvojio preko 25 nagrada na međunarodnim natjecanjima. Sinoćnja izvedba potvrdila je njegovu reputaciju vrhunskog pijanista.


Ukoliko ove sjajne glazbenike niste stigli poslušati u Rijeci, još uvijek stignete u Grožnjanu, 26. svibnja.

Istaknuta i ostale fotografije: Sanja Prodan

#Guvernerova palača #koncert #Orkestar CEMAN #proljetna turneja #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh