Ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac podnijela ostavku

Zdenka Badovinac podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) uslijed osobnih i obiteljskih razloga zbog kojih više ne može obavljati tu dužnost, priopćeno je danas iz tog zagrebačkog muzeja. Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter te voditeljica odjela zbirki.

Badovinac je na dužnosti ravnateljice bila od 1. ožujka 2022. godine te kako stoji u priopćenju, u godinu i pol dana, uspjela je muzej otvoriti novoj publici, povećati interes javnosti za njegov rad i više ga povezati s lokalnom i međunarodnom zajednicom.

Od brojnih promjena koje je inicirala iz MSU-a, ističu ponovno otvaranje vrijedne zbirke Zbirka kao glagol i njenu prezentaciju javnosti kroz dinamični postav. Na ovaj postav nadovezuje se i ciklus Okidači, koji omogućuje umjetnicima, udrugama, vanjskim kustosima i zajednici intervencije u zbirci kroz samostalne izložbe.

Iz njezinog mandata ističe se i uključivanje MSU-a u prestižni međunarodni savez muzeja L’Internationale i projekt Museum of the Commons, uz podršku fonda Kreativna Europa.

Za vrijeme njena mandata, održan je i niz kvalitetnih domaćih i inozemnih izložbi, među kojima je i retrospektiva Sanje Iveković, koju je najprije kurirala za bečki Kunsthalle, a potom je pod njenim stručnim vodstvom proširena, nanovo osmišljena i postavljena uz posebna sredstva i pomoć Grada Zagreba.

Prije odlaska s dužnosti ravnateljice, u suradnji sa zaposlenicima MSU-a, Zdenka Badovinac osmislila je i program muzeja za 2024. godinu. „Zdenka Badovinac nastavit će pridonositi razvoju programa Muzeja suvremene umjetnosti kao vanjska suradnica na pojedinim projektima”, ističu iz Muzeja.

Reprodukcija s naslovnice: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; izvor: Wikipedija

#MSU #Muzej suvremene umjetnosti #Ravnateljica MSU-a #Zagreb #Zdenka Badovinac

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh