Rijeka Gateway II: projekt obnove i modernizacije riječkog prometnog pravca

Na današnji dan 2009. potpisan je projekt obnove i modernizacije riječkog prometnog pravca Rijeka Gateway 2, ukupne vrijednosti 88 milijuna eura. Potpisali su ga ministar financija Ivan Šuker, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai i ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača.  

Projekt Rijeka Gateway II je nastavak programa Rijeka Gateway, u čijem je financiranju također sudjelovala Svjetska banka, a čiji je cilj poboljšati konkurentnost Rijeke kao grada-luke, strateški smještenog na početku Koridora Vb, jednog od važnijih paneuropskih prometnih pravaca. Ministar Šuker istaknuo je kako je sa Svjetskom bankom dogovoren zajam od sto milijuna eura za HBOR, a koji je namijenjen poduzetnicima.

Najveći dio zajma od oko 70 milijuna eura utrošen je za izgradnju lučkih terminala Brajdice i Zagrebačke obale. Brajdica je puštena u promet u srpnju 2013. čime je ispoštovan planirani rok koji je za završetak Brajdice planirao 2012., a za Zagrebačku obalu 2013. godinu.

U studenom 2021. godine, APM Terminals (51%) i Enna Logic (49%) potpisali su koncesijski ugovor za dizajniranje, izgradnju i upravljanje suvremenim kontejnerskim terminalom, Rijeka Gateway, na sjevernoj jadranskoj obali Hrvatske. Rijeka Gateway će se razvijati u dvije faze, pri čemu je prva faza planirana za završetak u drugom kvartalu 2025.

2023. godine je svečano obilježen početak izgradnje budućeg Rijeka Gateway terminala, najveće investicije u povijesti riječke luke koja će omogućiti otvaranje više od 300 novih radnih mjesta u novom terminalu. Kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali s radom bi trebao započeti 2025. godine, a radi se o ulaganju vrijednom 380 milijuna eura od čega će više od 200 milijuna eura biti uloženo u prvoj fazi u naredne dvije godine, a dodatnih 180 milijuna eura namijenjeni su za drugu fazu u sljedećih 10 godina. Rijeka Gateway bit će najmoderniji, daljinski upravljani kontejnerski terminal u ovom dijelu Europe, dodaje se u priopćenju. S koncesijom za idućih 50 godina, služit će kao glavna ulazna točka u zemlje i tržišta zaleđa Europe te će imati ključnu ulogu u razvoju lokalnog gospodarstva, s obzirom na to da će većinu projektnih ugovora izvoditi domaće tvrtke. Samim time je i važnost ovog projekta za Hrvatsku od iznimne strateške važnosti.

Istaknuta fotografija: Rijeka Gateway

#promet #Rijeka #Rijeka Gateway II #terminal #Zagrebačka obala

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh