Rijeka underground: Move this House

I tako je sredinom svibnja, na FB stranici zvanično neformalne grupe (ili inicijative) „Rijeka Underground” iskočio event koji je zasigurno zainteresirao većinu njegovih pratitelja: 25.5. s početkom u 17 sati, povrh Mošćenica se slobodnim posjetiteljima otvara prilika da pristupe „the” kući – novom elitnom projektu riječkog arhitekta Igora Rukavine, a u čijem će se interijeru i eksterijeru, moći vidjeti radovi mnogih suvremenih nacionalnih/stranih umjetnica i umjetnika. Nastojeći ukazati na neodvojivost prostora i izlagane umjetnosti, cilj je samog događaja bio, riječima inicijatorice i organizatorice event-a Daniele Urem, spojiti „konvergentne discipline umjetnosti, arhitekture i stila života na temelju ideje ‘stanovanja’.”

Autor fotografije: Aleš Suk; Projektant: Igor Rukavina
Autor fotografija: Aleš Suk, Instalacija: Goran Gus Nemarnik

Pronašavši tako „negugljivu” adresu, posjetitelji su na visinama Mošćenica, pristupili minimalističkom interijeru kuće, čiji je prostor okupljao različite intervencije sljedećih umjetnica/-ika/kulturnih djelatnika:

Damira Stojnića, Branka Cerovca, Borisa Burića, Jasne Šikanje, Melite Sorole Staničić, Gorana Štimca, Vida Barića, Marte Licul, Romine Tominić, Zdravka Milića, Tonija Mestrovića, Ivane Butković, Romana Uranjeka, Mitra Matića, Vladimira Tomića Moska, Jatun Risbe, Antonia Kiselića Ledinskog, Željka Jančića Zeca, Ive Vicića Arexa, Gorana Gusa Nemarnika, Izabele Peculić, Daniela Devlina, Lancea Tabrahama, Cvetke Hojnik, Gašpera Jemeca, Vladimira Gudca, Vladimira Dodiga Trokuta (kolekcija Gudac) te Aleksija Kobala.

Glazbenu točku, izvela je pak umjetnica Pasha Amaro (Uganda).

O samom je događaju, Daniela Urem rekla sljedeće:

„Move this House” je sedmi projekt inicijative Rijeka Underground koja je pokrenuta 2020. godine kao odgovor na Rijeka EPK . Događaj započinjemo upravo u ovoj kući koju je projektirao Igor Rukavina, a ona je tek prva u nizu koju planiramo oplemeniti suvremenom umjetnošću. Ovakvim intervencijama želimo unutar stambenih prostora ukazati na načine implementacije svih vrsta energije odnosno estetikame suvremene umjetnosti. Nadalje, ideja je promicanje svjesnosti uloge umjetnosti u interijeru stambenih prostora ujedno i samim vlasnicima, koji bi trebali shvatiti kako iste upravo povećavaju vrijednost stambenog prostora. Utoliko, radovi ne ostaju u kući, ali ih vlasnici mogu otkupiti, a interes već i postoji. Također, u jesen planiramo objaviti monografiju Rijeka Underground gdje će biti objedinjeni svi projekti u stambenim prostorima i izlagani radovi. Jedan od njih je i moj stan u kojem je upravo i postavljena prva izložba.

Nadalje, o načinu financiranja inicijative, Urem je kazala sljedeće:

Iako smo u dva navarata bili financirani iz drugih izvora, inicijativa funkcionira bez nekih dodatnih vanjskih budžeta. Zapravo želimo kroz svoje kulturne politike pokazati da se može djelovati ako postoji vjera i strast za djelovanjem.

Autor fotografije: Aleš Suk; Intervencija: Mitar Matić

Bio ovaj event underground ili ne, Move this House se pokazao eventom koji je zaintrigirao (uzmemo li u obzir investitore/kupce/kolekcionare) širu javnost i na nekoliko sati postalo hitom društvenih mreža. Ne ulazeći u analizu same građe i/ili njenu kritiku, uslijed prilično popularističke intervencije, izložba je privukla pozornost umjetničke, a i neke druge publike.

Posebna pohvala Brajnovićevim maslinama i biodinamičkom vinu.

Autor fotografije: Aleš Suk; Intervencija: Antonio Kiselić Ledinksy
Autor fotografija: Aleš Suk; Intervencija: Željko Jančić Zec (fotografija), Goran Štimac (skulptura)

Autori/-ice intervencije vidljive na naslovnoj fotografiji Aleša Suka su Branko Cerovac (instalacija) i Ivana Butković (video).

#Daniela Urem #Igor Rukavina #Rijeka Underground

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh