SAJAM 3N – Naprijed neobične naprave!

Jedan malo drugačiji sajam desio se Rijeci ovog petka i subote, 19. i 20. travnja. Nakon četiri godine pauze održao se peti po redu Sajam 3N: Napusti normalne naprave, a u okviru MADE IN – Platforme za suvremeni obrt i dizajn, koji su uz zanimljiv izlagački i glazbeni program, održali i bogat program radionica za djecu i odrasle, a sve se odvijalo u Filodrammatici, Dječjoj kući, Radio Roži, klubu Manual i kod lansirne rampe Torpedo. Program u organizaciji udruge Drugo more obuhvatio je sajam neobičnih naprava koji se održao u petak i subotu u dvorani Filodrammatice, zatim razne radionice na svim navedenim lokacijama, te Transponder Party u klubu Manual. Sajam 3N okupio je DIY entuzijaste iz Hrvatske i Slovenije koji razvoj tehnologije ne prepuštaju industriji, već sami mijenjaju postojeće i stvaraju nove naprave i objekte.

Zainteresirani sudionici su mogli sudjelovati na čak sedam radionica, te naučiti nekoliko trikova koji mogu pomoći sa smišljanjem i stvaranjem konkretnih naprava. U sklopu Sajma 3N održane su radionice glazbene produkcije – DIY mastering, konstrukcije svemirskih letjelica, bojanja majica borovom korom, Jazavac ORI, In / Above Water Sonic Mapping, zapeSYNTHnica, te Pop up radionica DIY Synth, a sudjelovanje je bilo otvoreno za sve koji su se željeli prijaviti.

Saša Rajković – Zarkoff vodio je dvodnevnu Radionica glazbene produkcije i DIY masteringa u Radio Roži i prijavljene učio kako se snaći s onim što imamo na raspolaganju i Kako se snaći u svemu. Petak je bio predviđen za radionicu bojanja majica borovom korom u Dječjoj kući, koju je vodio Duje Dorotka iz Muzeja općine Jelsa, a koja je smišljena s ciljem očuvanja i prenošenja znanja o tradicijskoj vještini bojenja ribarskih mreža prirodnim pigmentom. U Filodrammatici se održala se još jedna zanimljiva i drugačija radionica naziva Jazavac ORI, pod vodstvom neprofitne Radiona.org, kako bi prijavljeni mogli naučiti i savladati osnove struje i lemljenja.

Osim sajma i radionica, u sklopu festivala u petak navečer se u klubu Manual održao i Transponder party, a za glazbeni dio sajma i večeri pobrinuli su se DJ-i i autori okupljeni oko labela Transponder records, riječkog glazbenog labela za promociju elektronske glazbe osnovanog 2006. godine, oživjevši na jednu večer riječku underground clubbing scenu. DJ Monotaks i DJ Arexx odvrtjeli su DJ setove, a svi prisutni su se mogli isplesati uz čak četiri live acta Noteina, Monotaska, Arexxa i Transponder live crew-a.

Drugi dan festivala započeo je u Dječjoj kući radionicom konstrukcije svemirskih letjelica, u izvedbi umjetničkog kolektiva BridA iz Nove Gorice, koja je obuhvatila izradu svemirskih letjelica i razumijevanje putovanja u svemir. Uz stručnu pomoć mentora izrađivali su se modeli raketa koji su uz pomoć pritiska vode mogli polijetati. Lansirna Rampa Torpedo bila je mjesto susreta polaznika radionice In / Above Water Sonic Mapping> (Echoes of the Abyss I.), a vodili su ju Robertina Šebjanič, ljubljanska umjetnica i istraživačica, i Ivo Vičić, tonski snimatelj, snimatelj zvukova iz prirode i glazbeni producent iz Rijeke. Radionica je imala za cilj upoznati sudionike sa zvučnim mapiranjem obalnih područja, a mentori su podijelili svoje stručno znanje o snimanju zvuka, zvučnom mapiranju, te izradi zvučnih kulisa ispod i iznad razine vode.

U Filodrammatici su u subotu, uz sajam, održane i dvije radionice. ZapeSYNTHnica naziv je radionice koju je vodila diplomirana likovna edukatorica i novomedijska umjetnica Monika Pocrnjić, a radi se o izradi sintesajzera na narukvici koji ima mogućnost upravljanja s pomoću svjetla. Na Pop up radionici Radionin DIY Synth, pod vodstvom Radiona.org, polaznici su izrađivali jednostavan elektronski uređaj za stvaranje zvuka, te učili kako spojiti žice, lemiti i savladat će osnove elektronike.

Sajam 3N: Napusti normalne naprave je događaj koji građankama i građanima donosi direktno i praktično znanje, uz divnu dozu zaigranosti i old skula. Za kraj je preostalo samo reći: “Naprijed neobične naprave!”

Istaknuta fotografija: Sanja Prodan, ostale fotografije: Sanja Prodan i Borut Brozović

#DIY #Drugo More #Filodrammatica #Rijeka #Sajam 3N

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh