Tjedan dobre dječje knjige iza nas

Dječja kuća Rijeka i ovog je tjedna bila lokacija raznovrsnih programa u sklopu Tjedna dobre dječje knjige. Nakon otvorenja u ponedjeljak 15.4. i vesele večeri s Mrletom, program se nastavio kroz tjedan, a ugostio je brojne radionice, autorske susrete, igre i pustolovine. Prijepodneva su bila rezervirana za organizirane posjete razreda i škola, dok su popodneva i večeri bila otvorena za sve zainteresirane.

Utorak prijepodne krenulo je edukativnim druženjem za najmlađe i roditelje ‘Kako poticati rani razvoj beba kroz slikovnice?’. Corina Kržić i Marija Samaržija iz Babysteps Rijeka učile su polaznike kako maksimalno potaknuti rani razvoj svog djeteta te kroz slikovnice od početka poticati razvoj motorike i senzorike. Nakon autorskog susreta i kreativne radionice za vrtićarce ‘Vuk na mjesecu’ uslijedilo je predstavljanje mobilne platforme Čitata, prvenstveno namijenjene djeci i mladima do 15 godina, učenicima osnovnih škola, koji imaju specifične teškoće u čitanju, ali i svoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način. Ostatak dana prošao je u radionicama, igrama, pričaonicama i predstavama, a večer je završila druženjem uz zezanje i znanje, obiteljskim kvizom ‘Joooj…. kako se zove ona bajka?!’

Nakon neradne srijede, četvrtak je započeo autorskim susretima s Nadom Mihaljević, Krunoslavom Mikulinom, Jasminkom Tihi – Stepanić i Mladenom Kopjarom. Poslijepodne je ugostilo predavanje i radionicu ‘Ono što trebamo: Empatija slušanje srcem’, ilustratorsku radionicu Vendi Vernić prema motivima iz priče “Menažerija” Ivane Brlić Mažuranić, te pustolovinu: Zmaj Smogogrd i vitezi Blistograda i pričaonice Pssst…priča Tintilinićeva! i Putujmo zajedno malom drvenom barkom Udruge Portić. Neobičnoj večeri uz klasiku i jazz i predstavljanju glazbene slikovnice uz jazz svirku, prethodila je premijera igrokaza Šuma Striborova u specijalnom izdanju Striborove rukotvornice, a pod vodstvom knjižničarki iz Dječjeg odjela Stribor, Jelene Sirete i Marijane Rebac Dešić koja nam je ispričala više o cijelom procesu.

“U Tjednu dobre dječje knjige Dječji odjel Stribor posvetio se obilježavanju velike 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, stvoriteljice Šume Striborove i samog Stribora. Tim povodom su polaznici Striborove rukotvornice, redovne radionice Dječjeg odjela Stribor, svoje vrijeme i kreativnost posvetili izradi jedinstvenog igrokaza – moderne verzije Šume Striborove. Djeca u dobi od 9 do 11 godina sama su izradila scenografiju, lutke te osmislila priču i scenarij Šume Striborove u kojoj se spominje loš utjecaj društvenih mreža i opasnost zbog lažnog predstavljanja na njima. U cijelom projektu sudjelovali su: Ina Adžamić, Hana Gašparović, Noemi Janjatović, Mak Matešić, Vid Matešić, Stella Paulović, Marta Štimac i Nola Veršić.”

Program petka krenuo je ujutro predstavljanje slikovnice Agata Metereopat(a), s autoricom Marijanom Križanović, a nastavio se autorski susretom s Marijom Meandžijom Vukelić i Bojanom Meandžijom. Radionica POP up slikovnica – priča o nastanku jabuke bila je za najmlađe dok je radionica o japanskoj umjetnosti kamišibaja ili pripovijedanja s pomoću slika bilo predviđeno za odgajatelje, učitelje razredne nastave, nastavnike i stručne suradnike jer je sjajan medij u radu s djecom. Drugo more & Duje Dorotka održali su kreativnu radionicu bojanja majica borovom korom, paralelno se odvila i Striborova blablaonica 5-com na temu influencera i društvenih mreža, a kao i svakog dana održala se pričaonica ‘Pssst…priča Tintilinićeva’ i igra ‘Pustolovina: Zmaj Smogogrd i vitezi Blistograda’. Program dana se zaokružio predstavljanjem slikovnice Damira Urbana “Ludim Škarpom”.

Subota, zadnji dan programa Tjedna dobre dječje knjige, započeo je kreativna radionica izrade raketa pod nazivom ‘Lansiranje bajkovite posade’, a nastavio se autorskim susretima, kamišibaj pričom, radionicom o kreativnosti uz ćakulu s Damirom Urbanom, radionicom izrade stripa, hula hoop vrtionicom, kreativnom crtaonicom, pripovjedaonicom i plesnim performansom s Ri danceom.

Sve u svemu, bogat i raznovrstan tjedan za mladu čitalačku publiku, kikiće koji tek otvaraju svoje prve slikovnice, ali i roditelje, edukatore i sve željne čarolije Dječje kuće. Već u ponedjeljak 22. travnja započinje Festival znanosti koji će trajati do 27. travnja, a bogat program za cilj ima promociju znanosti i približavanje iste različitim generacijama.

Istaknuta i ostale fotografije: Sanja Prodan

#Art-kvart Benčič #Damir Urban #Dječja kuća #književnost #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh