Sedmo izdanje HISTORY FILM FESTIVALA

‘’Da bismo razumjeli sadašnjost, moramo razumijeti povijest. No, ona se interpretira. Interpretacija povijesti može biti drama, triler, melodrama, tragedija, vestern ili komedija. Sve to ima History Film Festival.’’
Sedmo izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 12. do 16. rujna u Rijeci. Dvadeset filmova iz službenog natjecateljskog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima. O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojega čine glumica, scenaristica i redateljica Lana Barić, scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić i redatelj Igor M. Toholj. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, četiri će filma imati svoju svjetsku premijeru, sedam europsku, a devetnaest hrvatsku premijeru. Festival će osim u Rijeci, 13. i 14. rujna gostovati u Dvorani Zora u Crikvenici.
Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi većinom bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe.
Priče ovogodišnjih filmova vode nas od kolonijalnih osvajanja ispričanih kroz motiv ljute papričice na slavnoj Velasquezovoj slici, preko sjećanja iza slavne fotografije vijetnamske djevojčice s napalmom, Margaret Thatcher i uvođenja neoliberalnih ideja, sustava u kojemu i danas živimo, do sadašnjih vremena borbe za ljudska prava, migracija, rasnih i političkih sukoba prikazanih kroz film o rušenju spomenika i mitova zbog ideoloških neslaganja i naposljetku, ovogodišnji History Film Festival donosi nadahnutu priču o važnosti pripadanja zajednici u vremenu otuđenosti. Svi ti filmovi progovaraju o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo, a temelje se na iscrpnom istraživanju arhivskih materijala što je osobito važno u vremenima medijskih spinova i plasiranja lažnih vijesti.
Program u Art-kinu završava u subotu, 16. rujna. U 10 sati ujutro u atriju Art-kina održat će se tzv. kava s autorima tijekom koje će publika imati priliku upoznati i razgovarati s gostujućim autorima. Nakon posljednjeg večernjeg bloka filmova slijedi dodjela nagrada u deset kategorija.

Program možete proučiti na linku http://historyfilmfestival.com/web/en/

#Art-kino #History Film Festival #Igor M. Toholj #Lana Barić #Rada Šešić

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh