Održan Studentski Vrisak, uspjela pretpremijera riječkog sajma knjiga i festivala autora

U Book caffeu Dnevni boravak u petak je održan studentski program festivala Vrisak. „Studentski Vrisak“ ovogodišnja je novina riječkog književnog okupljanja i  svojevrsna pretpremijera otvaranja 16. izdanja popularnog sajma knjiga te festivala autora, što se već tradicionalno u Rijeci održava svakog rujna. Festival organizira izdavačka kuća VBZ u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Gradskom knjižnicom Rijeka te Art-kinom, odnosno Art-kvartom Benčić. Festival svake godine posjetiteljima nudi niz aktivnosti i programa, poput promocija, tribina i predstavljanja, koje ove godine prate likovni, glazbeni i filmski programi, ali i još poneka novina.

Dalen Belić, koji piše i objavljuje od srednje škole, i Dunja Matić. Snimio Kristian Sirotich

Program namijenjen čitanju književnih djela mladih i perspektivnih autora – studenata proveden je u sklopu deset godina Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, čiji se program u rujnu nastavlja izložbama u Galeriji SKC. „Studentski Vrisak“ vodila je profesorica i književnica Dunja Matić, koja je u suradnji sa Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci provela natječaj te odabrala nekolicinu djela što su se čitala na prvom izdanju „Studentskog Vriska“. Svoje je radove predstavilo sedam studentica i studenata Sveučilišta u Rijeci: Anja Matić, Dalen Belić, Luka Premer, Paula Horvat, Lovro Šimek, Madhu Marie-Louise Hadžić i Katarina Bošnjak, a u čitanju nekih radova pridružila im se i studentica Glume i medija, Dora Čiča.

Večer je otvorio Dalen Belić, već nagrađivani studentski autor, koji piše i objavljuje od srednje škole.

– Nikada nisam sto posto siguran u sebe kada krenem pisati, ali nagrade su mi svakako poticaj da nastavim s radom. Radionice u kojima sam sudjelovao puno su mi značile, smatram da je uvijek važan drugi, objektivniji pogled na ono što radim. Također, mislim da je važna eksperimentalnost – narativ u književnosti nije uvijek najvažniji, ponekad je izraz važniji od sadržaja, rekao je Dalen Belić, koji je pročitao jednu svoju kratku priču.

Studentska proza i poezija iznimno je dobro bila prihvaćena na pretpremijernom otvaranju 16. Vriska – Snimio Kristian Sirotich

Nakon njega publici se predstavio Luka Premer, student Kroatistike na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Do sada je objavio dvije zbirke pjesama i roman, a svoje slobodno vrijeme, kada ne piše, krati sakupljanjem autića. Publici je pročitao tri pjesme, a na najveće odobravanje naišao je pročitavši „Moja prabaka i televizor“.

– Povratna informacija publike svakako mi mnogo znači, neverbalnim putem dobijem feedback o tome što je dobro, a na čemu još moram poraditi, izjavio je Luka Premer.

Sljedeća su čitana djela autorice Anje Matić iz Splita, studentice Kulturalnih studija u Rijeci. Nažalost, ona nije prisustvovala događaju pa je „Francuski radio“ i „Malu riječku plažu“ publici čitala Dora Čiča.

Najbolji dojam na publiku ostavio je Lovro Šimek, student Kroatistike. Ovome pjesniku prva i najveća ljubav je glazba te sakuplja ploče i kasete, no dok piše ipak preferira tišinu. Predstavio se je s pet kratkih, pomalo satiričnih pjesama: „Još malo“, „Bez kiše“, „U branju jabuka“, „Povratak na crno polje“ i „Neće se ribe same“.

Ostavio najbolji dojam – Lovro Šimek. Snimio Kristian Sirotich

Nakon njega predstavila se studentica Učiteljskog fakulteta u Rijeci, Madhu Marie-Louise Hadžić, inače nagrađivana pjesnikinja. Pročitala je tri pjesme, „Smislit ćemo smisao“, „Skladatelj“ i „Konkvistador“.

– Volim pisati stihove, iako težim iskustvima koja bi mi pomogla u pisanju proze – prvenstveno to znači upoznavati nove ljude, susretati se s nekim zanimljivim ambijentima. Ali još uvijek sam na poeziji, bolje mi leži, rekla je Madhu Marie-Louise Hadžić.

Voli pisati stihove – Madhu Marie-Louise Hadžić. Snimio Kristian Sirotich

Predzadnja autorica prvog izdanja „Studentskog Vriska“ bila je Paula Horvat, studentica Kulturologije, koja se ne osjeća ugodno pred publikom čitati svoja djela pa je na pozornicu ponovo stupila Dora Čiča. Paula za sebe kaže ds je oduvijek voljela čitati, a iz te je ljubavi prirodno proizašla potreba za pisanjem.

Večer je zaključila Katarina Bošnjak, također studentica Kulturologije, koja je u Rijeku stigla iz Vukovara. Autorica je pročitala pet pjesama koje nisu naslovljene, objasnila je  da je davanje naslova pjesmama a nju ipak pretežak zadatak, stoga ih označava rednim brojevima.

– Oduvijek pišem, imala sam svoje pokušaje proze i kratkih priča, ali se nekako uvijek iznova vraćam poeziji, to je najiskrenija forma koja se može napisati, a pišem je kako bi mi vlastite uspomene bile uvijek dostupne, zaključila je Katarina Bošnjak.

Uvijek se vraća poeziji – Katarina Bošnjak i Dunja Matić. Snimio Kristian Sirotich

A što o svemu misli organizatorica prvog „Studentskog Vriska“?

– Super sam zadovoljna, jako mi je drago što smo se pokrenuli i napravili ovaj projekt. Ovdje studenti ne sudjeluju samo kao konzumenti sadržaja, već mu izravno doprinose, što nam je izrazito važno. „Studentski Vrisak“ svakako planiramo i iduće godine, razmišljamo jedino o promjeni termina, jer sada ipak nisu svi studenti u Rijeci. Natječaj ćemo također objaviti ranije, kako bi se više studenata stiglo prijaviti. Mislim da je ovo bilo sasvim u redu, a studenti koji su predstavljali svoje radove bili su odlični, zaključila je Dunja Matić, organizatorica prvog „Studentskog Vriska“.

Naslovnu fotografiju snimio Kristian Sirotich

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh