Sinergana: Novi Inkubator za Kreativne Tehnologije i IT Industriju

U Rijeci se gradi novi poduzetnički inkubator Sinergana, smješten u rekonstruiranoj zgradi bivše Tvornice papira. Ovaj prostor namijenjen je poticanju rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća u području IT-a i kreativnih industrija.

Vođeni obilazak kroz nove prostore Sinergane održao se danas, 21. veljače, a vodili su ga pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić, glavni projektant Ivan Komadina iz Arhitektonskog ureda Prag d.o.o i voditelj Odsjeka za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene Dejan Blažić. Obilasku su se pridružili i pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Ljiljana Buljan, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove Mladen Vundać i predstavnik izvođača radova – Zajednice ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o. Stipe Gulić.

Suvremena poduzetnička infrastruktura uključuje uredske prostore, inkubacijske jedinice, učionice, sale za sastanke, coworking prostor, te druge sadržaje. Projekt se provodi kroz EU projekt ‘Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana’, a planira se pružiti podrška poduzetnicima kroz različite programe i resurse. Očekuje se da će Sinergana postati ključno središte inovacija u Rijeci, potičući razvoj kreativnih tehnologija i IT industrije.

Novi poduzetnički inkubator Sinergana, smješten u zgradi bivše električne centrale riječke Tvornice papira, ima za cilj potaknuti rast i razvoj malih i srednjih poduzeća u IT i kreativnim industrijama unutar Urbane aglomeracije Rijeka. Ova suvremena poduzetnička infrastruktura, koja uključuje inkubaciju i umrežavanje poduzetnika, obuhvaća rekonstrukciju zgrade s preko 2.700 m² iskoristive površine na pet etaža.

Osim uredskih prostora i 24 inkubacijske jedinice za poduzetnike, Sinergana će nuditi učionice, sobe za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, coworking prostor, info punkt te druge funkcionalne sadržaje. Ovaj projekt, nazvan “Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana”, sufinancira se putem EU projekta s ciljem stvaranja infrastrukture za poticanje poduzetništva i kreativnih industrija u Rijeci, dok istovremeno obnavlja bogatu industrijsku baštinu.

Na vođenom obilasku pročelnica Jana Sertić istaknula je kako će se uredski prostori iznajmljivati po povoljnim cijenama, a očekuje se da bi se prvi zainteresirani u prostor mogli useliti krajem ove godine.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je važnost ovog ulaganja u razvoj gospodarstva, potičući interes tvrtki i pojedinaca u području Urbane aglomeracije Rijeka. Prostor Sinergane bit će opremljen specijaliziranom opremom i pružat će podršku malim i srednjim poduzećima kroz edukacije, mentorstva, korištenje prostora i specijalizirane opreme, internacionalizaciju te druge oblike podrške. Očekuje se da će prvi korisnici moći koristiti prostor krajem ove godine.

Ukupna vrijednost EU projekta iznosi 6.147.183,75 eura, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sinergana će se pozicionirati kao inovacijski hub, pridonoseći razvoju IT industrije i kreativnih tehnologija u Rijeci.

Istaknuta fotografija i ostale fotografije: Grad Rijeka

#Hartera #poduzetnički inkubator #Sinergana #Tvornica papira #ulaganje

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh