„Skrb onkraj krize“: predavanje britanske sociologinje i politologinje Emme Dowling

U sklopu programa „Refleks“ Udruge „Drugo more“, držat će se izlaganje pod nazivom „Skrb onkraj krize: od privatizacije do solidarnosti“, sociologinje i politologinje Emma Dowling.

Izlaganje će se održati u srijedu, 27. ožujka, s početkom u 19 sati, u prostoru Galerije Filodrammatica. Emma Dowling, koja trenutno predaje na Sveučilištu u Beču, svojim istraživanjima fokusira se na transnacionalnu dinamiku krize te promjene u sustavima socijalne skrbi, zdravstva i socijalne zaštite. Autorica je nagrađivane knjige „The Care Crisis – What Caused It and How Can We End It?“ (Verso, 2021), u kojoj analizira višeslojnu prirodu trenutne krize skrbi, istražuje njezine strukturalne uzroke, dinamiku, posljedice te moguće načine za njezino okončanje.

S obzirom na to da je skrb zbog epidemije koronavirusa postala jednom od gorućih tema našeg vremena, kao i da svaka osoba u nekom trenutku života treba skrb, bilo da je riječ o socijalnoj skrbi, zdravstvenoj skrbi, skrbi o djeci ili skrbi za starije, Dowling podsjeća da su sustavi skrbi diljem svijeta i dalje u krizi. „Unatoč rastućoj potražnji za skrbi, javne usluge trpe rezove, dok se sustavi skrbi još dublje guraju prema tržištu. Bez iznimke, oni koji najviše trebaju skrb ostaju prepušteni sami sebi, dok oni koji pružaju skrb – bilo da su za to plaćeni ili ne – čine to pod iznimno teškim uvjetima.“ Dowling pritom naglašava da se problemi s kojima se kao društvo suočavamo sve češće postavljaju u kontekst „ekonomskih potreba“, te smatra da „kada bismo promijenili perspektivu i promatrali ekonomiju iz perspektive skrbi, naše bi se rasprave o problemima s kojima se suočavamo, kao i rješenjima za njih, također promijenile.“
Izlaganje će se održati na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Više informacija na sljedećoj poveznici.

Istaknuti vizual: Udruga „Drugo more“

#Filodrammatica #politologija #predavanje #socijalna skrb #sociologija

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh