Slučajno kino LFF-a na Kantridi – „Funne: Djevojke koje sanjaju more”, više od samo zabavnog dokumentarca

Udruga Liburnia film festival u četvrtak, 29. lipnja u 21:15, poziva na prvo Slučajno kino u 2023. godini, na projekciju dokumentarca „Funne: Djevojke koje sanjaju more”. Projekcija će se održati na platou u sklopu sportskog kompleksa „3. maj” na riječkoj Kantridi, ispod restorana „Grill Zona”, a ulaz je besplatan.

„Funne: Djevojke koje sanjaju more” dugometražni je dokumentarac talijanske redateljice Katije Bernardi, snimljen u talijansko-hrvatskoj koprodukciji 2017. godine. Čarobni prizori planinskog krajolika Daonea, zabačenog seoceta u Trentinu, uokviruju ovu poetsku priču o dvanaest 80-godišnjih „djevojaka” i njihovom snu da odu na more koje mnoge od njih nisu nikada vidjele.
Naše junakinje odlučuju prkositi reumatizmu, strahovima i ekonomskoj krizi i otići na more po prvi put u životu – i to u Hrvatsku. Povodom dvadesete obljetnice Kluba umirovljenika „Il Rododendro”, predsjednica s entuzijazmom odlučuje započeti prikupljanje sredstava za ovu plemenitu svrhu. Avantura počinje, no aktivnosti poduzete u smjeru prikupljanja financijskih sredstava nisu uvijek pun pogodak – kako bi postigle svoj cilj, ne bez trenutaka nelagode, funne (žene na trentinskom dijalektu) peku kolače za prodaju u selu, poziraju kao modeli za kalendar i hvataju se u koštac s internetom. Smijeh, suze i ljubomora prate funne i njihov trud koji će ih, osim do mora, dovesti i do neočekivane slave.
Ova, po riječima autorice, „suvremena bajka”, istinita je priča koja nas podsjeća da nikada ne smijemo prestati sanjati jer se naši snovi mogu ostvariti u bilo kojoj dobi – bitno je zadržati entuzijazam, znatiželju i volju za životom.

Nakon što je pogledala film „Funne”, a po otkriću svoje dijagnoze Aspergerovog sindroma, Susanna Tamaro, najpoznatija kao autorica međunarodnog bestselera „Pođi kamo te srce vodi” te jedna od najčitanijih talijanska spisateljica, pozvala je Bernardi na suradnju koja je 2022. godine iznjedrila intimni dokumentarac „Susanna Tamaro Unplugged”, najrecentniji film ove više nagrađivane redateljice.

Katia Bernardi rođena je u Trentinu, a filmologiju je studirala na DAMS-u u Bologni. Nakon studija, 2004. godine otvara filmsku produkcijsku kompaniju KR Movie, a kasnije i Chocolat u sklopu kojih režira dokumentarne filmove „Auschwitz Is My Teacher”, „Uomini della luce” (s arhivskim snimkama Ermanna Olmija i Dina Risija) te „Arte Sella – La città delle idee”, s Lucom Bergamaschijem. Njezini dokumentarni filmovi prikazivali su se na brojnim međunarodnim filmskim festivalima te na talijanskim i međunarodnim televizijskim mrežama, dok se „Funne” prikazuju i na streaming platformi Amazon prime.

Projekcija filma „Funne: Djevojke koje sanjaju more” ostvaruje se u suradnji s Građanskom inicijativom Kantrida i udrugom Orehović u sklopu programa Kultura u kvartu financiranog iz Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke.

Program Slučajno kino podržavaju Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

#3.maj #Grad Rijeka #Građanska inicijativa Kantrida #Grill Zona #HAVC #Katia Bernardi #Katija Bernardi #Liburnia film festival #Slučajno kino #Susanna Tamaro #Udruga Orehović

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh