U četvrtak počinje Gospodin Prasowski Classics, jedini festival klasične glazbe pod zvijezdama

Od idućeg četvrtka do nedjelje na Kantridi će na svoje doći svi ljubitelj klasične komorne glazbe, uključujući i one koji bi to tek željeli postati. U četvrtak, 27. srpnja, u Beach baru Prasowski na plaži Ploče na Kantridi započet će drugo izdanje Gospodin Prasowski Classicsa, jedinstvenog ljetnog festivala klasične glazbe pod vedrim nebom. Prvo izdanje Gospodina Prasowskog pokazalo se kao pun pogodak, u neformalnom okruženju Beach bara Prasowski brojni su Riječani i njihovi gosti uživali u maestralnim izvedbama uglavnom članova riječkog simfonijskog orkestra, što će ponuditi drugo izdanje?

Ivan Vagroš

– Ove godine ćemo biti još uspješniji za jednu noć, uz riječke sastave imamo i goste iz Zagreba, trebali smo imati dva sastava, ali smo ostali samo na jednom. Doći će nam tako Zagrebački puhački trio, financiran od strane Ministarstva kulture, oni će odraditi četvrtu noć svojim cjelovečernjim koncertom. Prošle godine su bili samo Riječani, ove godine imamo jedan sastav iz Zagreba, nadam se da će iduće godine i u godinama što dolaze biti još više gostiju na ovom našem festivalu, započeo je Ivan Vagroš, riječki fagotist ivoditelj Gospodin Prasowski Classicsa, odnosno četiriju večeri komorne klasične glazbe pod vedrim nebom na  plaži Ploče na Kantridi.

Gospodin Prasowski Classcis održava se na terasi Beach bara Prasowski, odnosno u svojevrsnom parku, malenoj zelenoj oazi na plaži Ploče, što kulisu i scenu čini dodatno atraktivnom i gledateljima i izvođačima. Klasična glazba pod zvijezdama nije baš česta pojava.

– Svi koncerti što se održavaju u ovom periodu, Clasiccs Lovran, Classics Dubrovnik, Split… i dalje se održavaju u nekakvim institucijama. Prasowski Classics jedini je festival koji je potpuno neformalan i opušten. Umjesto odijela, koje nosimo tijekom čitave sezone, svi imaju prigodu nastupiti u ležernijoj odjeći, kao što je to bilo prošle godine. I bilo je fora. Glazbenici se također osjećaju opuštenije kada nastupaju u ležernom izdanju. Gledam iz svoje perspektive. Uoči svakog koncerta imamo tremu jer smo dugo pripremali program i uvijek postoji ta želja da sve ispadne dobro. Kada nas se pritom stavi u nekakav formalni i strogi okvir, onda to bude još teže. Ovako, u nekakvom ležernom izdanju, glazbenici daju najviše. To se zaista vidjelo i osjetilo prošle godine, svi su svirali fantastično, bez obzira što su bili u kratkim hlačicama. Samo glazba govori za sebe. Glazbenici što su opušteniji, to će bolje svirati.

Gospodin Prasowski Classics 27. srpnja otvara Riječki puhački kvintet.

– Oni su otvorili i prošle godine i bilo je zaista odlično pa nema razloga da to ne ponovimo i ove godine. Drugu noć imat ćemo malo duži koncert, nastupit će Kvintet Brassowski, odnosno Brass kvintet i nakon toga Duo Kyryov&Genovese. Oni su prošle godine nastupili kao Kamov trio, ali ove godine će biti bez klaviriste koji je spriječen. Treća noć rezervirana je za Histriatria Project trio iz Labina, koji će biti neobičan. Oni imaju svoje aranžmane neoklasicizma, bit će dosta zanimljivo, imat će električni klarinet, klavijatura, oni će nam servirati klasiku na eksperimentalniji način. Festival ćemo zaključiti cjelovečernjim koncertom Zagrebačkog puhačkog trija, dodao je Vagroš, uputivši za kraj još jedan poziv svim ljubiteljima klasike i onima koji to još nisu postali da od 27. do 30. srpnja izdvoje malo vremena i dođu na ovaj jedinstveni festival:

– Bit će tu od standardnih, romantičnih klasičnih kompozicija, do neoklasicizma i eksperimentalne klasične glazbe. Svi su vrhunski glazbenici, tako da će gledatelji imati u čemu uživati. Ne smijemo zaboraviti našeg tonca i svjetlo, oni su pridonijeli da bude tako dobro, bez dobrog zvuka u klasici nema dobrog koncerta. Ambijent je super, ograđen stijenom i samo da nas vrijeme posluži kao i prošle godine, da ne bude vjetra i divljačkih oluja.  

#Beach bar Prasowski #Gospodin Prasowski Classics #Ivan Vagroš #Riječki simfonijski orkestar

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh