U Dječjoj kući predstavljena igra “Join the game”

U srijedu 18. listopada, u Dječjoj kući, u organizaciji Udruge PaRiter, a pod vodstvom pedagoginje Mirele Pašić, predstavljena je urbana igra Join the game. Predstavljanju su prisustvovale odgojno-obrazovne radnice koje s djecom i mladima rade kroz različite institucije počevši od youth workera koji djeluju kroz udruge i kulturne djelatnosti, do djelatnika ustanova ranog i predškolskog odgoja, osnovnih i srednjih škola pa i sveučilišnih profesora. Uz predstavljanje i testiranje igre Join the game predstavljen je i priručnik za korištenje igre.

Nakon teoretskog predstavljanja igre koje se odvilo pod vodstvom Mirele Pašić, pedagoginje s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima, uslijedilo je testiranje igre, a testirali su je upravo okupljeni raspoređeni u timove. Svaki tim dobio je set za igru unutar kojeg se nalazila mapa te je svaki tim morao uspješno realizirati 8 zadataka. Zadaci koji se mogu nadograđivati predviđeni su za djecu i mlade, ali i za edukatore. Služeći se mapom timovi su trebali otkriti punktove u Dječjoj kući i izvan nje gdje bi ih dočekao zadatak unutar kojeg je bilo potrebno, koristeći se internet pretraživačima, točno odgovoriti na postavljeno pitanje. Postavljena pitanja tematizirala su žene, vrlo uspješne u svojem području djelovanja, a koje su se na putu ostvarivanja svojih vokacija susretale s različitim izazovima. Naglasak nije stavljen na učenje činjenica koje odgovori na postavljena pitanja daju, već na osvještavanje procesa kroz koji su individue na svome profesionalnom putu prolazile. Visoka razina integracije igre očituje se u tome da se lako može provoditi kako u zatvorenim tako i u otvorenim prostorima te su time omogućene različite njene inačice. Ona se lako pretvara u kineziološku aktivnost te time, osim što poziva na zajedništvo kojim se stvara suradničko opušteno okruženje koje je nužno za proces učenja, pospješuje još nekoliko elemenata kojima se ostvaruje dječja dobrobit. Nakon što je igra završena sudionici otvaraju diskusiju te se postavljanjem pitanja razvija dijalog kojim se dodatno nastoje osvjestiti procesi kroz koje su pojedinci prolazili igrajući igru. Igra se vrlo lako može igrati s djecom i mladima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, no u radu s djecom rane i predškolske dobi ona ostaje pomalo nedorečena, a ta se činjenica ogleda u nemogućnosti čitanja djece te dobi kao i njihovoj ograničenoj mogućnosti korištenja novih tehnologija. Na predstavljanju igre skrenuta je pozornost edukatora upravo na taj nedostatak fokusa na djecu rane dobi, ali su se diskusijom otvorile dodatne mogućnosti razvijanja i korištenja igre te će tome biti zanimljivo svjedočiti.

Join The Game razvijena je kao edukativni i osnažujući alat za djevojčice i djevojke, ali i dječake i ostale skupine mladih kako bi radili na ukidanju ograničenja koja nameću rodni stereotipi još uvijek prisutni u našem društvu. Posebni naglasak u osmišljavanju igre stavio se na kreiranje sigurnog prostora unutar kojeg će se svaka mlada osoba osjećati uvaženom, te biti potaknuta na uvažavanje različitosti ali i slobodno izražavanje svojih stavova i osjećaja.   

Predstavljanje je provela Udruga PaRiter s partnerskim organizacijama iz Poljske (Fundacja Laboratorium Zmiany), Španjolske (Fundacio Universitaria Balmes) i Belgije (Pour la Solidarité), a koji je financiran sredstvima Erasmus + Europske Unije.

Nalovna fotografija: predstavljanje igre Join the game

Autor: Marta Ožanić

#igra #Join the game #odgoj i obrazovanje #predstavljanje igre #rodna ravnopravnost

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh