Kultno kino u Art-kinu: Lice s ožiljkom (1983.)

Ova gangsterska drama o moći i pohlepi upamćena je po ekscesivnom nasilju i antologijski brutalnim scenama koje su podijelile kritiku onog vremena, no Pacinova razuzdana kreacija nemilosrdnog vođe kartela do danas je ostala jedna od najsnažnijih uloga u glumčevoj bogatoj karijeri

Povodom četrdesete godišnjice filma na veliko platno Art-kina stiže slavna kriminalistička drama Briana De Palme Lice s ožiljkom (Scarface, 1983.) s Alom Pacinom u jednoj od njegovih najupečatljivijih uloga. Projekcija se održava u nedjelju, 22. listopada u 20 sati.

Bježeći od komunizma, kubanski izbjeglica Tony Montana (Al Pacino) nađe se u izbjegličkom kampu u Floridi, kokainskoj meki ranih osamdesetih, odakle mu izlazak garantira izvršenje jednog naručenog ubojstva. Počinje raditi za narkobosa Franka Lopeza (Robert Loggia), a svojim beskompromisnim stavom i brutalnošću počinje surov uspon do samog vrha floridskog kriminalnog miljea. Nemilosrdno gradeći svoje carstvo droge u Miamiju, Montana se odaje ovisnosti i krajnje maničnom ponašanju, uz sve jači pritisak policije i krvave sukobe s kolumbijskim narkokartelima.

Nastala kao remake istoimenog kultnog filma iz 1932. godine u režiji Howarda Hawksa, ova gangsterska drama o moći i pohlepi upamćena je po ekscesivnom nasilju i antologijski brutalnim scenama koje su podijelile kritiku onog vremena, no Pacinova razuzdana kreacija nemilosrdnog vođe kartela do danas je ostala jedna od najsnažnijih uloga u glumčevoj bogatoj karijeri.

Uz Ala Pacina, glumačke snage u filmu predvode Steve Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio i Robert Logga, a sam je redatelj svoju verziju filma posvetio redatelju Howardu Hawksu i Benu Herchtu, piscu originalnog scenarija.

Iz današnje perspektive gledano, malo je koji film ostavio tako snažan utjecaj, kako u svijetu gangsterskog filma tako i u pop-kulturi općenito.

Ulaznice za film mogu se kupiti na blagajni Art-kina koja se otvara svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na stranici ulaznice.hr.

Više na https://www.art-kino.org/hr/

#Al Pacino #Art-kino #Brian De Palma #kultno kino #Scarface

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh