U novoj riječkoj inscenaciji „Macbetha” sve uloge, osim naslovne, pripadaju ženama!

Nakon 66 godina od zadnjeg izvođenja, Shakespeareova tragedija „Macbeth” vraća se na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca, premijerno 16. veljače 2024. s početkom u 19:30 sati. Ova najkraća i najmračnija tragedija velikog Barda dolazi u režiji Eduarda Milera, poznatog po inscenacijama klasičnih komada koje se urezuju u pamćenje izazovnom, snažnom i ekspresivnom redateljskom poetikom. Uz to, predstava dovodi Ozrena Grabarića i Oliveru Baljak kao Macbetha i Lady Macbeth u ovu priču o neutaživoj moći, slijepoj ambiciji i žudnji za vlašću.

Tekst je anatomski prikaz rađanja i smrti tiranina. Povijest čovječanstva ispisana je kroz vladavine tirana, a ‘Macbeth’ je priča o tome tko su i kakvi su ljudi. To su ljudi koji nas guraju u ratove kao u kipući lonac. U tekstu je mnoštvo izvrsnih misli, koje su danas itekako aktualne. Jedna od njih je, parafraziram: u svijetu ima puno izroda, puno više nego časnih ljudi, i jer su oni u množini, bili bi glupi kad ne bi objesili poštene.

redatelj Eduard Miler

Autorica adaptacije i dramaturginja Žanina Mirčevska postavlja pitanje: „Što je generator manične ambicije Lady Macbeth i Macbetha? Je li to kruna, vlast, moć, novac? Sindrom Macbetha je jalovost, faktična i metaforična. Oboje pokušavaju vlašću kompenzirati nešto što je jako bitno za njih oboje, ali nažalost, ne može se kompenzirati krunom. Neutoljiva je to glad za nečim što nedostaje, osjećaj uskraćenosti od nečega. Živimo u doba sveopće halapljivosti, i nije čudno da nas ovaj komad pogađa direktno u pleksus.”

Osim Ozrena Grabarića u naslovnoj ulozi, sve ostale uloge povjerene su moćnoj ženskoj glumačkoj ekipi. Tako uz nacionalnu dramsku prvakinju Oliveru Baljak kao Lady Macbeth, glume Jelena Lopatić kao Banquo, Ivna Bruck kao Macduff, Aleksandra Stojaković Olenjuk kao Malcolm i Prvi ubojica, Ana Marija Brđanović kao Časnik i Treći ubojica, Leonora Surian Popov kao Duncan, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović kao Fleance, Treća utvara i Liječnik Ana Vilenica kao Lady Macduff, Nika Grbelja kao Macduffov sin, te Sabina Salamon kao Danalbain i Drugi ubojica.

Scenografiju i video potpisuje Atej Tuta, kostimografiju Jelena Proković, izbor glazbe Eduard Miler, koreografiju Andreja Brozović Adžić-Kapitanović. Asistentica redatelja je Maja Ležaić, asistentica kostimografkinje Saša Dragaš, a lektorica Zrinka Kolak Fabijan.

U priči iz 1606. koja više od četiri stoljeća intrigira i fascinira publiku, vještice proriču vojskovođi Macbethu da će postati škotski kralj. Ohrabren svojom vlastohlepnom ženom i vođen makijavelističkom premisom da „cilj opravdava sredstvo”, Macbeth ubija škotskog kralja, a potom i sve ostale koji mu se nađu na putu, srljajući u ludilo i tamu iz koje nema povratka.

Shakespeare je napisao „Macbetha” kao svojevrsnu posvetu kralju Jamesu I., prvom škotskom kralju iz dinastije Stuart koji je zavladao Engleskom, a kraljem postao nekoliko godina prije nego što je drama prvi put izvedena.

Prva repriza riječkog „Macbetha” već je 17. veljače u 18:00 sati.

Istaknuta slika: Dražen Šokčević

#Eduard Miler #HNK Ivan pl. Zajc #Machbet #predstava #premijera

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh