Izložba “Hrvati na ledenom moru 1872.-1874.” u Šporeru


Festival Opatija priređuje izložbu “Hrvati na ledenom moru 1872.-1874.” koja će se otvoriti u petak, 16. veljače u 18:00 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji. Ova izložba označava 150 godina od austrougarske polarne ekspedicije.

Spektakularna ekspedicija, u kojoj je sudjelovalo 24 člana posade, a čak je polovica mornara dolazila s područja Opatije, Voloskog, Lovrana i okolice, ima poseban značaj. Ekspedicijski brod „Admiral Tegetthoff” bio je zarobljen u ledu već nakon dva mjeseca plovidbe i nikada se nije vratio. Nakon dvije godine i tri mjeseca, posada, koja je preživjela nevjerojatnu epopeju, vratila se u civilizaciju. Ova ekspedicija je u znanstvenom smislu preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planeta Zemlje, a najimpresivnije otkriće bila je nepoznata otočna skupina nazvana „Zemlja Franje Josipa”.

Otvorenje izložbe također će uključivati prezentaciju reprinta knjige Petra Kuničića iz 1893., koja detaljno opisuje ovu značajnu polaru ekspediciju.

Organizatori izložbe su Festival Opatija, u suradnji s Redom svetog Jurja – Europski red kuće Habsburško-Lotarinške, Komturaj Istra. Vlasnik eksponata je LC Quarneroli, Lovran.

Izložba će biti otvorena do 10. ožujka, a radno vrijeme galerije je od utorka do petka od 16:00 do 18:00 sati, subotom i nedjeljom od 10:00 do 18:00 sati. Grupni posjeti su mogući od ponedjeljka do petka, od 9:00 do 15:00 sati, uz prethodnu najavu na mail: info@festivalopatija.hr.

Ulaz je slobodan.

Istaknuta slika: Članovi posade ekspedicijskoh broda „Admiral Tegetthoff” prije polaska na polarnu ekspediciju; Festival Opatija

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh