U Urbanom điru Sušakom građani ponudili ideje za revitalizaciju prostora

Riječka udruga Urbani separe, koja ove godine slavi svoju desetgodišnjicu, organizirala je 13. travnja, u sklopu programa revitalizacije Sušaka, još jednu vrlo potrebnu šetnju – „Urbani đir Sušakom”. U skladu s emailom koji je stigao na adrese prijavljenih, uzeli smo bocu vode jer, iako je Sušak pun hlada, gotovo trosatna šetnja ljetom usred proljeća iziskivala je zaštitu i određenu fizičku spremnost.

Šetači su se u Galeriji Kortil počeli okupljati nešto prije 10 sati, kad je bio predviđen početak programa. Čekajući, razgledali smo veselu i bogatu izložbu „Budi susjed!” Urbanog separea, otvorenu 9. travnja. „Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se u više od sto navrata spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora”, stoji u katalogu koji istovremeno funkcionira i kao efektan poster. Odlične fotografije s događanja i akcija Urbanog separea, dočaravaju mogućnost realizacije plemenitijeg, vibrantnijeg i puno raznovrsnijeg života grada od onoga na koji smo navikli ili kojega uglavnom imamo prilike zapaziti.

Točno u 10 sati, mlade arhitektice i urbanistice Ana Orlić i Ariana Sušanj iz Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeke, predstavile su ideju šetnje od ukupno 12 stanica tijekom koje se od prisutnih očekivalo sudjelovanje u smislu davanja ideja za moguću revitalizaciju prostora. Potencijal za revitalizaciju nekog prostora zajednički će se razmatrati na licu mjesta, kroz optiku tri kategorije: mala intervencija (komunalna ili urbana ili zelena oprema, npr. klupa ili koš za smeće, jedno stablo), veća intervencija (prenamjena ili uređenje prostora, npr. novi park, novo opločenje trga) i planska promjena (nova namjena prostora, vrijedi za velike zone poput Delte i Brajdice).

Prva stanica bila je ispred bivše pošte na Sušaku odakle smo promatrali zgradu HKD-a i Hotela Neboder, a zatim su uslijedila razmatranja Palače Bakarčić-Sušanj, Kontinentala, Delte, boćarije nekad popularno poznate kao „Kod boraca”, trga između O.Š. Centar i Građevinske i tehničke škole, Brajdice (s jednim zaustavljanjem ispod vijadukta i drugim u blizini srušenog kolodvora na Sušaku), Piramide, Prve sušačke hrvatske gimnazije i prostora nasuprot zgrade Rektorata. Posljednja stanica prije povratka u Kortil bila je u Križanićevoj ulici.

Osim razmatranja parcijalno artikuliranih, neiskorištenih, napuštenih, pa i zaboravljenih prostora grada, okupljeni su tijekom šetnje imali priliku podijeliti sjećanja na ove prostore u prošlosti koja je, po mnogočemu, bila svjetlija. Neki od starijih šetači prošetali su Sušakom s velikom dozom tuge, dok su mlađi ili oni ne rodom iz Rijeke neopterećenije u prostorima vidjeli različite potencijale. Po povratku u Galeriju Kortil, šetači su, više ne u punom sastavu, ali i dalje brojni, na mapu Sušaka entuzijastički unijeli svoje ideje po lokacijama i kategorijama.

Više o mogućim budućnostima Sušaka moći ćete pročitati na portalu Artkvart krajem mjeseca, u članku Marina Nižića, voditelja Urbanog separea.

Fotografije: Jelena Ternovec

#budi susjed #revitalizacija #Sušak #Urbani đir Sušakom #Urbani separe

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh