Učenice ŠPUR-a izborile besplatan ulaz na izložbe riječkog MMSU-a

U utorak, 5. ožujka, učenice Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Paola Ivanić, Andrea Kiš, Ema Magaš, Mare Bogdan Mišević, Ena Marija Nemarnik, Rebeka Šudić, Wally Lukanović, Mia Maras i Klara Stilinović Tušek su s profesoricom Larisom Dragelj u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci imale priliku razgovarati s Korom Girin, voditeljicom rezidencijalnog programa MMSU-a. U sklopu fakultativnog predmeta „Škola i zajednica“ učenice su se bavile problemom slabe posjećenosti muzeja među mladima te su napravile istraživanje.  Na temelju upita donosi se odluka koja će omogućiti besplatan ulaz u Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci učenicima ŠPUR-a, ali i drugim učenicima umjetničkih smjerova.

„Škola i zajednica“ novouvedeni je fakultativni predmet Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, u sklopu kojega su učenici i učenice ove školske godine za zadatak dobili odabir jednog problema u školi, ili društvu općenito, za koji će pokušati naći rješenje. Desetak se učenica, polaznica Šiz-a, ove godine bavilo problemom slabe posjećenosti muzeja među mladima, za koji su ponudile nekoliko rješenja. Predložile su uvođenje iskaznica za učenike ŠPUR-a koje bi im omogućile besplatan ulazak u umjetničke muzeje i galerije u Rijeci te izradu naljepnica s QR kodom, pri skeniranju kojeg će se učenicima učitati popis stranica galerija i muzeja, gdje mogu saznati kada se izložbe održavaju.

Klara Stilinović Tušek i Wally Lukanović u razgovoru s Korom Girin, snimila Mare Bogdan Mišević

– Bavile smo se problematikom posjećivanja muzeja među mladima te smo među učenicima naše, i nekoliko drugih škola, provele anketu. Rezultati nisu idealni, dosta učenika ne posjećuje muzeje i galerije, ali ono što je za naš cilj bilo najvažnije je da je 92% ispitanika odgovorilo da bi muzeje posjećivali kada bi im ulaz bio besplatan. To je, između ostalog, i razlog zašto to radimo, želimo potaknuti i zainteresirati učenike, pogotovo iz naše škole, da posjećuju muzeje, galerije, da odlaze pogledati izložbe, da uđu u taj svijet. Problem je i to što učenici ne znaju kada se izložbe održavaju, ne znaju ni gdje su galerije u gradu, zbog toga je u planu izraditi stickere s QR kodom pri skeniranju kojeg će im te informacije biti dostupne, rekla je Klara Stilinović Tušek, učenica Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Pozitivni su rezultati ove inicijative mladim aktivisticama zasigurno dali vjetar u leđa, no čak i da odgovor s druge strane nije bio potvrdan, projekt bi i dalje valjalo pohvaliti. Nije mala stvar znati se zauzeti za svoja prava – a besplatan ulazak u galerije i umjetničke muzeje učenicima škole za primijenjenu umjetnost, pa i studentima povijesti umjetnosti te akademije primijenjenih umjetnosti, trebao bi se smatrati pravom. U Zagrebu je ovakva praksa uobičajena te već dobro uhodana, a u Rijeci će se, nadamo se, tek uhodati. Učenice neće stati nakon početnog uspjeha te će nastaviti pregovarati s muzejima ne bi li osigurale besplatan ulaz te tako potaknule svoje vršnjake na posjećivanje riječkih muzeja i galerija.

Polaznice fakultativnog predmeta “Škola i zajednica” u Galeriji O.K., snimila prof. Larisa Dragelj

Naslovnu fotografiju snimila prof. Larisa Dragelj

#MMSU Rijeka #Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci #Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci #ŠPUR

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh