Uhvati film!

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku će se 30. i 31. listopada održati međunarodni filmski festival kratkometražnih filmova Uhvati film. I ove godine Uhvati film mijenja prespektive te već 21 godinu okuplja neuobičajene filmove odnosno stvaraoce ili teme živopisne inkluzivnosti, života s poteškoćama, odnosno invaliditetom, vrlo kvalitetne radove i neke od njih nagrađivane diljem svijeta. Ovogodišnje izdanje nudi 20tak filmova raznih žanrova iz 18 država svijeta, kao što će i okupiti specijalne goste.

Za suradnju tematski istih festivala, ali i za sudjelovanje na oba dana UF-a, HKD na Sušaku je pozvao Mr.Burum Halitija  i  izvršnu direktoricu ‘AwL’ festivala  iz Prištine, Mrs. Ganimete Savu, .

Teme filmova su vezane uz invaliditet na način da su u filmu zastupljene određene vrste invaliditeta kroz osobe koje glume u filmu ili je autor samog filma osoba s invaliditetom, a ipak sam invaliditet ne smije biti akter, već primjetan kao faktor koji se premostio.

Sadržaji filmova festivala Uhvati film doprinose boljem razumijevanju načina i kvalitete življenja, općenito, ne samo u kontekstu invaliditeta, zbog toga što ljudi uglavnom bježe ili okreću glavu od situacija koje su im nepoznate i prema kojima ne znaju kako bi se postavili. Kroz obradu teme daju se različite poruke o humanim vrijednostima, počevši od promišljanja različitosti između ljudi, ali i potreba osoba sa invaliditetom pa se na taj način omogućuje njihova bolja integracija u društvo. Osim toga, kako su autori filmova ili pojedini glumci u filmovima osobe sa invaliditetom, Festival služi i kao poticaj i inspiracija drugim osobama s invaliditetom bilo da se okušaju u takvoj vrsti stvaralaštva ili da pokrenu svoju kreativnost u nekom drugom smjeru i ostvare ugodniji i ljepši život.

Projekt realiziraju Spirit iz Rijeke i Parnas iz Novog Sada, a u Hrvatskoj se već nekoliko godina održava uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Oba dana festivala projekcije počinju u 19:00 sati. Ulaz na festival je slobodan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na linku.

Naslovna fotografija: vizual festivala Uhvati film

#festival #Hrvatski kulturni dom na Sušaku #inkluzivnost #kratkometražni film #Uhvati film

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh