Umjetničko-znanstvena platforma „Voda i zajednica”

U četvrtak, 7. prosinca, u vijećnici Općine Jelenje, s početkom u 12:00 sati, održat će se predstavljanje umjentičko-znanstvene platforme „Voda i zajednica”.

Voda i zajednica nastavak je programa koji se razvijao u sklopu Rijeka 2020 EPK i programskog pravca 27 susjedstava, mikro-lokaliteta Grobničkih Alpi, kanjona i delte rijeke Rječine, i Općine Jelenje kao najvećeg vodo-zaštitnog područja Primorsko-goranske županije te je proširen na druge hrvatske regije i otoke.

Platforma Voda i zajednica iskazuje direktnu podršku ideji obnove javnih šterni/gustirni kao i pokretanja ideje osnivanja umjetničko-znanstvenog centara na području Općine Jelenje, koji bi kroz svoje djelovanje na razmeđu znanosti, umjetnosti i budućnosti pratio teme o vodi, krasu, zajednici, klimatskoj bližoj i daljoj budućnosti.

U Izvještaju o provedenim aktivnostima projekta „Očuvanje javnih šterni kao kulturne baštine Općine Jelenje“ učinjena je ocjena stanja javnih šterni na području Općine Jelenje, a koju je 2012. provodila te Općini predložila, voditeljica projekta Nikolina Kovačević, mag.sanit.ing, sustavno mapirajući situaciju navodeći da su na području Općine Jelenje zbog potrebe za pitkom vodom ljudi još od davnina gradili šterne za čuvanje kišnice (cisterne, gustirna, gustijerna, čatrnja, kapnica). Šterne su rađene uglavnom u naseljima koja nisu imala neki oblik izvora vode ili su postojeći izvori zbog veličine naselja bili nedovoljni. Iz navedenih razloga izgrađene su i javne šterne u Dražicama, Jelenju, Podkilavcu, Podhumu i Ratuljima.

Kroz platformu Voda i zajednica želimo iskazati direktnu podršku ideji obnove i očuvanja tradicijske gradnje prikupljanja vode, ali i pokretanja novih inovativnih praksi u osmišljavanju vodne arhitekture i načina upravljanja vodnim resursima. Za razliku od Jelenja i obilnih vodnih resursa, otok Unije je potpuna suprotnost. Izoliran u svojoj udaljenosti, suživot prirode i zajednice ovdje ukazuje na drugu vrstu ekstrema. Na Unijama je taj suživot opipljiv i vidljiv jer kultura ophođenja ide u oba smjera, Priroda kultivira čovjeka a čovjek Prirodu. Ekonomija samoodrživosti neminovna je i uvelike utječe na identitet otočana i način na koji žive svoju svakodnevicu. Ostati ili se otisnuti u svijet vječno je pitanje otočana jer čini se da je voda u svakoj životnoj odluci, modelira karakter prostora i zajednice.

Uz premijerno predstavljanje Zidnih novina Voda i zajednica, biti će predstavljeni umjetničkoznanstveni istraživački radovi. U prvoj etapi programa Voda i zajednica sudjelovali su: Toni Meštrović, Maria Rađa, Matej Nikšić, Branka Cvjetičanin, Davor Andrić.

Više o platformi može se pročitati na sljedećoj poveznici.

Istaknuta slika: Polygon kolektiv

#obnova #umjetničko-znanstvena platforma #voda #Voda i zajednica #zajednica

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh