Uskršnji program u Rijeci i okolici

Cvjetnicom je započeo Veliki tjedan koji završava Uskrsom

U petak, 29. ožujka, u 10:30 sati, na Trgu 128. brigade HV, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima, pridružit će se građanima na zajedničkoj marendi uoči Uskrsa. Podjela oko 2500 porcija friganih ribica, koje priprema MP Stina, počinje u 9:00 sati.

U beach baru Morski Prasac u nedjelju održat će se uskršnji piknik, a od 14:00 sati svirat će Kantridersi. Željko Kirinčić-Kirya, dugogodišnji član naših i vaših Kantridersa, preminuo je tijekom današnjeg dana, no Kantridersi će ipak održati svirku njemu u čast.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima ovog velikog čovjeka i glazbenika.

Osoblje Morskog prasca.

U nedjelju, 31. ožujka na blagdan Uskrsa, tržnice neće raditi. U ponedjeljak, 01. travnja na blagdan Uskršnji ponedjeljak, tržnice će raditi po nedjeljnom radnom vremenu od 07:00 do 12:00 sati.

Povodom predstojećeg blagdana Uskrsa, Grad Rijeka će i ove godine dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima s najnižim mirovinama i starijim osobama bez redovitih osobnih prihoda. Uskrsnice u visini od 40 eura, što je deset eura više nego protekle godine, bit će isplaćene umirovljenicima i starijim osobama bez prihoda na njihove tekuće, odnosno zaštićene račune. Uskrsnice će biti isplaćene umirovljenicima koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove umirovljenika Grada Rijeke, osobama starijim od 65 godina bez redovitih osobnih prihoda i osobama koje ispunjavaju uvjet nacionalne naknade za starije osobe, koje u 2024. godini već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove starijih osoba bez osobnog prihoda. Procjenjuje se da će pomoć ostvariti oko 860 umirovljenika i starijih osoba bez redovitog prihoda, a za ovu svrhu je u gradskom proračunu osigurano 35.000,00 eura.

Ove godine grad Opatija nudi raznolik uskršnji program kroz događanja za sve uzraste i interese! Tako će se u četvrtak, 28. ožujka, otvoriti izložba „Upoznajmo Frankopane” u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, ali i održati predstava za djecu „Potraga za Frankopanskim blagom” u Centru Gervais. Također, u Centru Gervais bit će izvedena monodrama „Ana Katarina” Ane Vilenice, dok će Udruga za oživljavanje srednjovjekovne povijesti „Ordo Sancti Viti” demonstrirati vještine kaligrafije, mačevanja, srednjovjekovnih plesova i streličarstva ispred Umjetničkog paviljona. U petak, 29. ožujka, ispred hotela Milenij, nastupat će grupa „Mareta Acoustic“ od 15:00 do 17:00 sati, dok će subota, 30. ožujka, donijeti spoj glazbe i sporta. U 10:00 otpočet će nordijsko hodanje povijesnim stazama Opatije pod vodstvom KŠR Gorovo, a od 12:00 do 14:00 sati u Portiću će nastupiti klapa „Baladur“.Glazba će odjekivati i na Slatini, gdje će od 16:00 do 18:00 sati nastupiti grupa „Blu:kanu“.
Na Uskrs, tradicionalno će Opatiju ispuniti zvukovi Puhačkog orkestra Lovran promenadnim koncertom od hotela Imperial do Slatine s početkom u 12:00 sati, dok će od 16:00 do 18:00 sati u Portiću zasvirati klapa Opatija.
Uskrsni ponedjeljak, od 10:00 do 13:00 sati, bit će posebno zabavan za najmlađe s druženjem sa zekom, face paintingom na Slatini te kreativno-animacijskim programom u Parku Angiolina. Za ljubitelje oldtimera i dobre glazbe, na Slatini će biti izložba oldtimera uz soundtrack glazbenog sastava Iman Acoustic Trio.

I Kastav je pripremio događanja koja će obilježiti predstojeće blagdansko vrijeme. Započeli su u petak, 22.3. kad su u suradnji s Udrugom umirovljenika Kastav prezentirane USKRSNE SLASTICE KASTAFSKIH KUHINJA. Kastavski umjetnik Saša Jantolek u svom ateljeu na trgu otvorio je izložbu PROLJEĆE koju se može pogledati do 31. ožujka. Na Veliku subotu nastavlja se tradicija i s najmlađima se kreće u uzbudljivu potragu za pisanicama. Okupljanje će se dogoditi pod Ložom u subotu 30. ožujka u 11:00 sati, a prijave su obavezne na: foliot.info@gmail.com

Općina Čavle također je pripremila raznovrsni program povodom nadolazećeg Uskrsa i proljeća. Tako će se Uskrsni sajam održati 31. ožujka, dok će se na Uskrsni ponedjeljak održati manifestacija „Frankopanski Uskrs“ u Kaštelu Grada Grobnika.

U Gradskoj galeriji Crikvenica održavaju se dvije kreativne radionice koje vodi Vlatka Janjić, mlada konzervatorica i restauratorica. Ukrašavat će se pisanice tehnikom pozlate i pravim cvijećem, a sudionici će moći izraditi originalan ukras ili dar za Uskrs. U utorak, 26. ožujka održana je radionica za odrasle, a u četvrtak, 28. ožujka u 17:00 sati radionica za djecu uz pratnju odraslih (maksimalan broj djece je 15). Cijena radionice je 10 eura, a u cijenu je uključen sav materijal. Prijave su obavezne, i to na e-mail: ured@kultura-crikvenica.hr.

Na Rivijeri Crikvenica događat će se uskršnja gastro bajka u organizaciji TZG Crikvenice. Uskrs, kao i svaki blagdan, ima tradicionalne običaje, koji uključuju i jela što brojne generacije desetljećima pripremaju na gotovo isti način. U Hrvatskoj je to tradicionalna slatka krušna slastica okruglog oblika, poznata kao kruh, pinca, sirnica ili pogača, a simbolizira život i obitelj. Ova kraljica uskrsnog stola zavladat će, ne samo u našim domovima, već i na trgovima u Crikvenici i Selcu, zahvaljujući Udruzi umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“ i Udruzi umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske. Subotnje jutro otvorit će svoja blagdanska vrata, iza kojih će nas čekati zanimljiva gastro i zabavna događanja povodom Uskrsa, i to istovremeno u dvama mjestima Rivijere Crikvenica – na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici i u centru Selca. U Crikvenici će u 9:30 sati program otvoriti nastup Mažoretkinja Grada Crikvenice, svi posjetitelji će imati priliku uživati u tradicionalnoj gastro ponudi, a Srednja škola dr. Antuna Barca pobrinut će se za cooking show. Nismo zaboravili ni naše najmlađe… Igre s maskotom zeca, potraga za uskršnjim jajima, animacija i face painting, dio su uskršnjeg zabavnog mozaika pripremljenog za njih. Kako svaka zabava mora imati glazbenu pozadinu, za taj će se dio pobrinuti glazbeni sastav „Mirakul“. Uskršnja priča u centru Selca prikazat će jednako ukusno i zanimljivo tradicionalno gastro poglavlje, s početkom u 10:00 sati. Uz nastup glazbenog sastava „Ex“ održat će se animacija i igre za djecu s maskotom zeca, potraga za uskršnjim jajima, a zasigurno nitko neće moći odoljeti uskršnjoj gastro ponudi. Vjerujemo da će svi posjetitelji crikveničke rivijere uživati u našoj isprobanoj formuli za dobar blagdanski provod.

Kroz Uskrsni tjedan u Cresu, održavat će se vođene ture kao i radionice i glazbenih poslastica, uz slatke uskrsne delicije.
Program započinje tradicionalnom procesijom na Veliki petak, 29. ožujka, s početkom u 18:00 sati u župnoj crkvi sv. Marije Velike.
Subota, 30. ožujka, donosi dva zanimljiva događanja. U 10:00 sati krenut će besplatna vođena tura creskim maslinicima, dok će u 12:00 sati udruga Ruta organizirati radionicu filcanja vunenih uskrsnih jaja. Uskrsno jutro, 31. ožujka, obilježit će se svečanim misama u crkvi sv. Marije Velike i Samostanu sv. Frane. Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, rezerviran je za glazbene užitke na glavnom gradskom trgu, uz nastup benda „Versi“ u kojem nastupaju mladi creski glazbenici Paolo Kaštelan, Natali Selmanović, Sara Selmanović Salković i Matej Salković. Uz glazbenu poslasticu svi posjetitelji imat će priliku degustirati tradicionalne uskrsne slastice, pincu i šiširek, te domaći sok od bazge i domaće likere od smokve i nara.

Darivanju svojih građana za Uskrs, Fužinama su se pridružile i Lokve. Ne daruju novčane bonove u trgovinama umirovljenicima kao što su to napravile Fužine, nego su odlučili svim domaćinstvima u Lokvama pokloniti 30 komada jaja. Za podjelu je pribavljeno 450 pakovanja po 30 jaja kako bi stanovnici i ove godine održali tradiciju i svoj blagdanski stol ukrasili uskrsnim jajima te za izradu nadela i ostalih tradicionalnih jela Lokava i Gorskog kotara, ističu u Općini te dodaju kako će jaja domaćinstvima biti podijeljena na kućnom pragu.

U nedjelju se u Kanfanaru održava Blueskrs. Iznimno atraktivna blues četvorka koju predvodi karizmatična pjevačica Antonija Kihalić, stići će pojačana svjetskim igračem, sviračem usne harmonike Krešom Oremušom iz Zagorja. Krešo Oremuš je stari znalac svjetskih pozornica, a bio je i gost Dvigrad Blues Festivala, koji je uvijek dobrodošao svugdje. Program započinje, kako smo rekli, u 15:00, održava se u Parku na kanfanarskoj placi i bit će podržan s tradicionalnom gastroponudom za Vazan! Za pravi ugođaj Uskrsa! Ulaz je besplatan. Organizatori su Udruga Gustafi i Općina Kanfanar, priopćeno je iz Općine Kanfanar.

Istaknuti vizual: Aleš Suk

#Cres #Gorski kotar #Kastav #Opatija #Rijeka #Uskrs

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh