Predavanje Korada Korlevića: „Dijete i priroda”

Večeras, 29. lipnja, s početkom u 19 sati, u Dječjoj kući, Korado Korlević održat će jednosatno predavanje „Dijete i priroda”.

Razvojem društva, promjenama koje se dešavaju u obitelji i školskom sustavu, negativnim utjecajem tehnološkog razvoja raste otuđenost novih generacija spram prirode. U ranoj mladosti djeca biraju sredinu „kojoj pripadaju“ u kojoj se osjećaju sigurna. Većinom vremena provedenim u zatvorenim prostorima, priroda više nije to mjesto. Prosječan učenik osnovne škole ima problema kod hodanja na veće udaljenosti, penjanja po stijenama ili stablima i skakanju, pokazuje strah od otvorenih prostora.

Te promjene u njihovim stavovima i sposobnostima su posljedica prevelike roditeljske kontrole, prevelike zaštite u obitelji, u školi i zajednici, utjecaju sjedenja pred televizijskim prijemnikom i računalom, previše školskih i vanškolskih obaveza. Danas djeca šire svoj virtualni svijet nauštrb stvarnog svijeta. Sve unaokolo po svijetu broj programa u kojima djeca borave u prirodi se smanjuje, uglavnom zbog sigurnosnih razloga i promjena u društvu u odnosima odgoj-odgovornost. U takvom okruženju i osjećaju nepripadnosti ona su ta koja će naslijediti ovaj planet!

Gledajući  te promjene u društvu nastaje edukacijski pokret  s idejom  zaštite djece i planeta Zemlje od nadolazećek poremećaja „nedostatka prirode u odgoju“. Šumski vrtići, klubovi istraživača, kampiranja u prirodi, bicikliranje po ruralnim cestama, …. svakakve aktivnosti postaju „in“, samo da se ne izgubi taj kontakt i ne postanemo ovisni o životu u „čeličnim špiljama“ i uništimo  prirodu.

Programski ciklus imena „OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam „otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu „Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

#American Corner #Dječja kuća #Gradska knjižnica Rijeka #Korado Korlević

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh