Vrt srca, Nakon svadbe i Bjegunac najbolji filmovi desetog STIFF-a, u Rijeci završen studentski filmski festival!

Osim nagrađenih filmova u izboru žirija, svog su favorita imali i oni što su minulih dana uživali u projekcijama, publika je najboljim filmom proglasila igrani film "Niska trava" redatelja Davida Gaše

„Vrt srca“, redatelja Olivera Hegyia, „Nakon svadbe“, redatelja Mateja Klucika i „Bjegunac“ redateljice Salome Kintsurashvili najbolji su filmovi desetog izdanja Student International Film Festivala – STIFF, prvog međunarodnog filmskog festivala koji za cilj ima promovirati studentske i debitantske filmove, a koji je u nedjelju završen u Art kinu Croatia. Osim nagrađenih filmova u izboru žirija, svog su favorita imali i oni što su minulih dana uživali u projekcijama, publika je najboljim filmom proglasila igrani film “Niska trava” redatelja Davida Gaše.

Petodnevni program zaključen je prikazivanjem dva filmska bloka, „Naglas“ i „Drhtaji“, nakon čega je uslijedila dodjela nagrada. Filmovi su vrednovani kroz tri kategorije, kategorija dokumentarnog, igranog i animiranog filma. Nagrade za najbolji film u kategoriji te posebna priznanja dodijelio je međunarodni žiri, sastavljen od tri skupine filmaša, a svaku je skupinu „odlučujućih“ činilo troje ljudi.

Žiri za animirani film – Renata Gasiorowska, Melisa Favretto i Louison Chambon

Žiri za animirani film činile su Renata Gasiorowska, animatorica i crtačica iz Krakowa, Louison Chambon, grafička dizajnerica i stop-motion animatorica koja dolazi iz Bruxellessa te Melisa Favretto, studentica Kulturologije na riječkom sveučilištu. Glavnu nagradu u kategoriji animiranog filma odnio je film „Vrt srca“, redatelja Olivera Hegyia, koji je osim kreativnog filma, snimio i kreativnu video zahvalu, kroz koju je pjesmom publiku oduševio, i nakon koje se kinom širio gromoglasan pljesak. Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu „Krzno“, američke autorice Zhen Li, uz objašnjenje da im se svidjelo kako podrhtavajući i organski crteži prenose emocije i stvaraju nadrealnu atmosferu, a ovaj vizualno upečatljiv film u potpunosti ostvaruje potencijal ručnog crtanja i animacije. Autorica je videom zahvalila žiriju i publici te naglasila da ju je ovo priznanje posebno ohrabrilo za daljnji rad.

Žiri za dokumentarni film – Nina Sorić, Klara Dujmović i Michal Hytros

Uslijedila je dodjela nagrada u kategoriji dokumentarnog filma, žiri za koju su činili Michal Hytros, poljski autor nagrađivanih kratkih i dokumentarnih filmova, Klara Dujmović, riječka kiparica i autorica nekolicine kratkometražnih eksperimentalno – dokumentarnih filmova, i Nina Sorić, autorica filmova i studentica Kulturologije Sveučilišta u Rijeci. Glavnu je nagradu odnio film „Nakon svadbe“ redatelja Mateja Klucika, a žiri je svoju odluku potkrijepio objašnjenjem u kojem nalaže da su naizgled banalne i apsurdne opsesije polazna točka za priču koja je proizašla iz predane opservacije povezanosti, nade i snova, gdje je povjerenje između redatelja i protagonista rezultiralo svjedočenjem autentičnoj priči temeljenoj na humoru s naglaskom na optimističan pogled naspram svakodnevnih kompleksnih ljudskih odnosa. Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu koji isprva daje široku i naizgled statičnu perspektivu i opservaciju, predstavlja se u formi propovijedi, koja otvara mjesto za otvoreni dijalog između publike i filma – „Kako se utješiti“ nizozemskog autora Machiela van Hoeka.

Žiri za igrani film – Sara Grgurić, Aleksandra Terpinska i Marta Licul

Žiri koji je odlučivao o igranim filmova činile su redateljica Aleksandra Terpinska, Marta Licul, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Sara Grgurić, studentica režije igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Glavnu je nagradu odnio film „Bjegunac“ autorice Salome Kintsurashvili, koji je Terpinska, inače Poljakinja, na oduševljenje publike, osim na engleskom predstavila i na hrvatskom jeziku. U kategoriji igranog filma dodijeljena su dva posebna priznanja, prvo za film “Prekrasna livada divljeg cvijeća”, poljske redateljice Emi Buchwald, a drugo za film “Niska trava” Davida Gaše, kojega je žiri izabrao jer se istaknuo precizno osmišljenim i odlično provedenim konceptom, istovremeno poštujući priču i djelujući u njenoj službi te koristeći pretežito totale koji podsjećaju na umjetničke slike, stavljajući u drugi plan ono što je zapravo bitno i na taj način angažirajući publiku da aktivno istraži svaki kadar. Video zahvala Davida Gaše zbog tehničke se pogreške prikazivala dva puta, što nikome nije zasmetalo, jer je autor svima poželio „prelijep ostatak večeri, prelijep idući tjedan i prelijep ostatak godine, i sve najljepše svima koji ste tamo u ovom trenutku“.

Nagradu publike osvojio je također film Davida Gaše „Niska trava“ – pa je prikazivanje redateljeve zahvale publici i žiriju, ipak imalo smisla.

Fotografije snimila Marta Sirotich

#dodjela nagrada #STIFF #Student international film festival

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh