Žmergo za mlade: globalni ciljevi održivog razvoja i važnost održivih svakodnevnih navika

Sa sjevera Francuske, gdje se trenutno nalaze u 6-dnevnom posjetu od 15. do 20. siječnja, članice Žmerga dojavljuju nove prilike za mlade koje do kraja 2024. planiraju s partnerima na Erasmus+ projektu SDG4Youth.

Riječ je o dvogodišnjem KA2 projektu financiranom u okviru programa Erasmus+ koji je povezao portugalsku udrugu Psientífica koja je ujedno i koordinator projekta, s četiri projektna partnera, koje uz države Estoniju (Pikapere Selts), Francusku (INSA Rouen Normandie) i Grčku (Sxedia stin poli), pred Hrvatskom predstavlja Udruga Žmergo.

Do sada je 75 Žmergovih mladih sudjelovalo u tematskim radionicama i jednom međunarodnom webinaru, povezanima s globalnim ciljevima održivog razvoja. „Zeleni” posao iz snova iliti „zelena” karijera, Prehrambenim miljama daleko, Upravljaj održivo, Napajanje vs. opstajanje nazivi su radionica u kojima je sudjelovalo 67 učenika Hotelijersko-turističke i Ugostiteljske škole Opatija te osnovnih škola Rikard Katalinić Jeretov Opatija i Centar iz Rijeke.

Osmero srednjoškolaca iz Opatije, Matulja i Rijeke koji polaze Hotelijersko-turističku školu Opatija, Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka i Gimnaziju Andrije Mohorovičića aktivno su sudjelovali u međunarodnom webinar „No waste”, ili kako su ga u Žmergu preveli “Ja, ja i moj otpad”, prvom od ukupno tri međunarodna online seminara za mlade iz Hrvatske, Francuske, Portugala, Grčke i Estonije, a na temu smanjivanja otpada u svakodnevnom životu.

Preostala 2 međunarodna online seminara za mlade održat će se u ožujku i travnju 2024. na temu eko-tjeskobe, odnosno straha od posljedica klimatskih promjena te negativnom utjecaju brze mode na okoliš otvoreni za sve zainteresirane za sudjelovanje.

Sastanak s partnerima u Francuskoj prilika je i da se osmisli program rada razmjene mladih koja će se održati početkom svibnja u Portugalu za mlade uključene u dosadašnje aktivnosti.

Istaknuta slika: članice Žmerga s partnerima u Normandiji

#Erasmus+ #KA2 projekt #održivi razvoj #SDG4Youth #Žmergo

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh