Okrugli rođendan Filmaktiva u Art-kinu i Filodrammatici

U riječkom Art-kinu, 3. svibnja s početkom u 20 sati, u sklopu proslave dvadesete godišnjice rada Udruge „Filmaktiv“, bit će prikazan dokumentarni film Marina Lukanovića „Delta – obilje umjetnosti“, nagrađen na venecijanskoj Mostri

Delta 5 ime je skupine devet umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi IVEX u samom centru Rijeke. Riječ je o međunarodno priznatim umjetnicima koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem Europe, SAD-a i Kine. Pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze (a koja bi, po planovima, trebala postati novo gradsko središte) ključne su teme kojima se bavi film. Umjetnici stalno pitaju jedni druge i sami sebe o prirodi njihova odnosa: jesu li kolektiv ili tek skupina ljudi, koje zajedničke vrijednosti dijele, što ih povezuje: jednostavna potreba za radnim prostorom ili pak set zajedničkih ciljeva i pogleda na život.


Također, u subotu, 4. svibnja u Filodrammatici, slijedi program posvećen filmskoj umjetnosti i kreativnosti udruge kroz proteklih 20 godina. Izložba plakata filmova, festivala, edukacija i projekcija pružit će uvid u filmsku baštinu udruge. Program započinje u 18:00 sati s projekcijom kratkih filmova koji su nastali kroz radionice poput Reci pa ispeci, Ulična oaza, Otoci, Stop animacija te Nove škole dokumentarnog filma, uz prikaz knjižnih foršpana u galeriji. Nakon toga, u 19:00 sati slijedi projekcija kratkih filmova „Martin Torpedo“, „Drmun je naš“ i „In medias res“. U 20:00 sati započinje projekcija filma „Plenumovi“ (2015.) redateljica Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, u prisjećanju na nedavno preminulu Sanju Kapidžić. Nakon projekcija, slijedi druženje i party.

Istaknuta fotografija: kadar iz filma, Art-kino

#Art-kino #Delta 5 #dokumentarni film #Marin Lukanović #Udruga Filmaktiv

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh