67. krčke Ljetne priredbe: Flamenco

U nastavku glazbenog programa 67. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 27. srpnja 2023. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, slijedi koncert pod nazivom Flamenco kojeg će zajednički izvesti gitarist Teo Mandžuka te plesačica, pjevačica i udaraljkašica Maria Keck. Ulaz je slobodan!
Vatra. Pulsiranje. Strast… Ovaj zanimljivi duo publici će donijeti seriju autorskih kompozicija inspiriranih flamencom koje će ispreplesti tradicionalnim primjerima tog uzbudljivog glazbenog žanra kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton (toque), praćen izražajnom pjesmom (cante), a često i strastvenim plesom (baile). Neke od izvedenih numera bit će: Niebla, Entre Cielo en Tierra, Dame, Tu Mechon de Pelo, Atrapaita, Crni Mol, Bulerias, Manana, Impression Flamenca, Agua, Aire, Como No Romper…
Teo Mandžuka gitarist je rođen u Rijeci. S glazbom se počeo baviti u ranom djetinjstvu, s time da učenje gitare započinje kod lokalnih profesora u crikveničkoj osnovnoj školi. Flamenkom se bavi već više od deset godina, a sklada i vlastite kompozicije. Redovno nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i surađuje s brojnim plesačima i pjevačima flamenca. Također, nastupao je i kao solist u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Flamenco Festivala Zagreb. U siječnju 2019. godine izdao je petnaest skladbi na albumu Spanish Spirit kojeg je objavila njemačka diskografska kuća Sonoton.
Maria Keck diplomirala je suvremenu koreografiju na Mađarskoj plesnoj akademiji, potom magistriravši glazbenu terapiju na Sveučilištu Alcala de Henares. Flamencom se bavi više od 20 godina, a devet ih je provela upravo u Španjolskoj, predstavljajući se i nastupajući na najprestižnijim madridskim pozornicama, surađujući pritom s mnogim domaćim i stranim umjetnicima. Inicirala je mnoge tradicionalne i fusion flamenco projekte, kao što su: De Cobre, Miguel Reyes Sextet, Pellizco del Foro, Ex Auro. Svoje projekte je provodila, a radionice i seminare izvodila u Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Finskoj, Estoniji, Latviji, Japanu, Argentini i Meksiku. Već šest godina vodi vlastitu školu flamenca u Madridu pod nazivom Flamenco Nuevo. Trenutno je i voditeljica slovenske flamenco zajednice Luna Gitana.
Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka..

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh